Vaccinul BCG, antituberculos, lipseşte şi din maternitatea Carei. Plătesc copiii cu propria sănătate criza statului?

• publicat la: 22 aprilie 2010
Vaccinul BCG, antituberculos, lipseşte şi din maternitatea Carei. Plătesc copiii cu propria sănătate criza statului?

Reprezentanţii Secţiei de Nou Născuţi a Spitalului Municipal ne-au informat că dozele de vaccin antituberculos, BCG, lipsesc. Medicii îndeamnă la calm şi declară că administrarea acestuia se poate face în primul an după naştere, fără nici un fel de risc. Părinţii sunt, însă, panicaţi şi speriaţi că nu se găsesc soluţii pentru rezolvarae situaţiei.

Bebeluşii careieni sunt în situaţia zecilor de mii de nou născuţi din România, în pericol de a se îmbolnăvii de tuberculoză, din cauza lipsei vaccinului antituberculos. Criza vaccinului antituberculos – BCG – a apărut în urmă cu aproximativ o săptămână, imediat după ce Institutul Cantacuzino a pierdut dreptul de a-l mai fabrica. Vaccinul nu se găseşte nici în farmacii, iar Ministerul Sănătăţii nu a găsit încă resursele financiare pentru a importanta substanţa vitală pentru nou născuţi.

În momentul de faţă există posibilitatea ca producţia medicamentului vital să se reia în luna mai, dar această ipoteză e doar teoretică.

Doctorii îndeamnă la calm

Medicii careieni susţin că lipsa vaccinului nu pune în pericol sănătatea nou născuţilor. „Vaccinul se poate administra fără riscuri în primul an de viaţă al nou născuţilor.” a declarat pentru www.buletindecarei.ro asistenta şefă a secţiei de specialitate a Spitalului Municipal.

Din câte se pare, medicii de familie vor avea datoria de a se ocupa de vaccinarea copiilor cărora nu li s-a administrat doza de BCG, imediat ce acesta va fi din nou disponibil.

Vaccinul BCG – Scurtă istori

Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se face obligatoriu tuturor nou născuţilor, la noi în ţară, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Vaccinul B.C.G (sigla bacilului lui Calmette şi Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecând de la o cultură de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intră în categoria de „vaccin viu atenuat”.

Vaccinul B.C.G permite obţinerea unei imunităţi durabile faţă de tuberculoză. El mai este utilizat si ca imunostimulant în anumite boli maligne (cancer de vezică sau leucemie).

Istoria vaccinului antituberculos incepe  cu anul 1908,  când Albert Calmette şi veterinarul Camille Guérin încep să lucreze la obţinerea lui, pornind de la un tip de Mycobacterium bovis patogen izolat dintr-o leziune de mastită tuberculoasă a unei vaci. Prin reinjectări la fiecare 3 săptămâni, timp de 13 ani pe animale, ei au descoperit că bacilul işi pierdea virulenţa, păstrându-şi însă capacitatea imunogenă.

Administrarea vaccinului BCG

Vaccinarea BCG este inclusă la noi în ţară printre vaccinurile obligatorii, potrivit programului naţional d eimunizare. Vaccinul BCG se administrează în doză unică, intradermic, în regiunea deltoidiană, nou-nascuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2,5 kilograme, între varsta de 2-7 zile şi 2 luni, dacă se poate chiar în maternitate. În clasa a VIII-a (la vârsta de 13-14 ani) se poate administra o nouă doză de vaccin BCG, dacă rezultatul testării IDR la tuberculină este negativ (sub 9 mm).

Vaccinul nu provoacă decât uşoare reacţii locale (mica pustula cicatriceala).

Paul Sarvadi

comentarii

de Costy la 22 aprilie 2010 - 12:28

nu trebuia sa voteze populatia cu Basescu, asta e consecinta, nu a fost bine cu PNL-ul care a dat bani spitalului, sa vada populatia cum e cu portocaliul pe toate gardurile.

de :( la 22 aprilie 2010 - 12:44

jurnalism de scandal…

de CLAUDIU la 22 aprilie 2010 - 17:30

Ce jurnalism de scandal frate,pai nu ai Televizor acasa? nu vezi ca e problena nationala cu vaccinu ? arata pe toate posturile TV, la jurnalele de stiri,toate posturile si presa din Romania minte?Spitalele au dclarat acest lucru,medicii .Ma ce fraier esti!!asta care semneaza : de

Lasati un comentariu