„Marea” evaziune, cu usturoi

• publicat la: 19 mai 2010
„Marea” evaziune, cu usturoi

Sebastian Vladescu a declarat  că usturoiul din China este un produs de contrabandă.

„Este adus, de regulă, din China până in Moldova, ca să nu plătească aici toate taxele. Din Moldova se aduc câte două lădite, câte trei lădite de usturoi de către cărăuşi, aceste lădite ajungând la fabricantii de mezeluri, care le includ in ciclul de producţie”, a spus Vlădescu. Acesta a admis că, din punctul de vedere al contribuabilului, produsul finit este mai ieftin, dar din punctul de vedere al evaziunii usturoiul poate deveni o problemă. Asta, deşi marea problemă a evaziunii se regăseşte in cu totul alte domenii – tutun, alcool, panificaţie.

Alcoolul şi tutunul dăunează bugetului

Afacerile ilicite cu alcool aduc anual pierderi la Bugetul statului de 760 de milioane de euro pe an, potrivit preşedintelui Garant, Romulus Dascălu. „Datele statistice arată că evaziunea este de 28%, dar din punctul meu de vedere ar fi la 40%-45%. Prima cauză pentru care s-a ajuns aici a fost mărirea taxelor. In ultimii ani au crescut foarte mult accizele  la alcool, tigări şi petrol. A doua cauză a fost criza, care a accelerat extinderea economiei subterane. O componentă foarte importantă a acesteia este munca la negru, care am inţeles că este de 14%-15%”, a declarat Romulus Dascălu.

Bugetul de stat pierde alte 100 de milioane de euro anual pe piata vinului din TVA şi impozit pe profit, luând in calcul un preţ mediu de 1 euro/litru vin. „Dacă luăm o medie de 5,5 milioane de hectolitri pe an, studiile arată că 1,2-1,5 milioane de hectolitri sunt produse legal, două milioane de hectolitri sunt autoconsum, iar restul ar fi piaţa neagră”, a arătat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Săptămâna trecută a apărut şi informatia că guvernul pregăteşte o ordonantă de urgenţă care ii va permite Agentiei Nationale de Administrare Fiscală să obţină mai usor date de la bănci care vor duce la crearea unui registru al persoanelor care efectuează operaţiuni intracomunitare. Institutiile de credit vor fi obligate să furnizeze către ANAF, la cerere, date privind rulajele si/sau soldurile conturilor deschise şi să informeze dacă un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informaţii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.

De asemenea, de la 1 iulie va functiona „Registrul operatorilor intracomunitari”, care va include toate per­soanele impozabile şi companiile care efectuează operatiuni intracomunitare. Măsura are ca scop o mai bună moni­torizare a acestora, creşterea veniturilor la buget şi diminuarea evaziunii fiscale.

In privinta restructurărilor, guvernul incă ţine secrete rezultatele obţinute prin restructurarea agenţiilor guvernamentale. In august 2009, premierul Emil Boc afirma că din cele 226 de agentii şi autoritati guver­namentale au rămas doar 113, ceea ce ar fi insemnat economii anuale de 52 de milioane de euro. De asemenea, peste 100 de milioane de euro erau estimate ca economii făcute prin includerea la Bugetul de stat a veniturilor proprii ale agenţiilor comasate. Nici până astăzi guvernul nu a prezentat date concrete prin care să arate dacă sumele estimate au fost intr-adevăr economisite.

Strategie pentru scoaterea la suprafaţă a economiei subterane

Săptămâna trecută, intr-o aparitie televizată, senatorul Dan Voiculescu a criticat dur măsurile luate recent de guvernul „Pinochio”. Ajustarea salariilor bugetarilor cu 25%, precum şi tăierea pensiilor cu 15% sunt, in opinia senatorului PC, „măsuri inconştiente şi ineficiente, care nu arată altceva decât incompetenta guvernului condus de preşedintele «Pinochio» (Băsescu) care, din luna  ianuarie, va recurge la o majorare a TVA şi a cotei unice care va afunda România in dezastru”. In context, Voiculescu a prezentat singura măsură anticriză viabilă, „care nici măcar nu a fost adusă in discutie cu FMI”, şi anume „o strategie bine pusă la punct care poate să scoată din economia subterană peste 40 de miliarde de euro, in comparaţie cu economia de 2,7 miliarde de euro invocată de «Pinochio» din tăierea pensiilor”.

ziare.ro

comentarii

de Gabi la 6 iunie 2010 - 18:56

Vai de capul tau d-le Vladescu!Asta da masura anti criza!

Lasati un comentariu