1.500 de farmacii sunt în insolvenţă şi alte 400 în faliment

• publicat la: 15 mai 2010
1.500 de farmacii sunt în insolvenţă şi alte 400 în faliment

Sistemul farmaceutic se află în dificultate din cauza lipsei fondurilor, 1.500 de farmacii fiind în insolvenţă şi alte 400 în faliment, iar multe spitale din ţară au dificultăţi financiare , spun reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) şi ai Colegiului Medicilor din România (CMR).

Potrivit unui comunicat comun al Colegiului Medicilor din România şi al Colegiului Farmaciştilor, spitale mari din ţară riscă să intre în insolvenţă, iar Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi alte câteva din ţară sunt în incapacitate de plată.”Puţinii medici români care au rămas în ţară nu îşi mai pot exercita profesia nici măcar la limita minim acceptabilă. După exodul a 2.500 dintre ei urmează un val mai puternic , existând 4.700 de cereri de plecare în străinătate”, spun reprezentanţii Colegiului Medicilor.

CMR adaugă ca în spitale, pacienţii au ajuns să-şi cumpere chiar şi aţa chirurgicală, deoarece farmaciile unităţilor spitaliceşti sunt goale de săptămâni de zile.

„Lanţul slăbiciunilor este lung şi din nefericire afectează nu doar economia, ci în special categoriile cele mai vulnerabile din societate : bătrânii şi copiii. Oamenii bolnavi au depăşit nivelul de umilinţă la care erau supuşi până acum. În acest moment este o chestiune de supravieţuire”, mai spun reprezentanţi CMR.

În acest context, reprezentanţii Colegiului Medicilor, ai Colegiului Farmaciştilor, ai asociaţiilor profesionale ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente şi ai Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), reuniţi la Forumul Industriei Farmaceutice pe 13 şi 14 mai, au decis să aducă la cunoştinţa opiniei publice dezinteresul total manifestat de autorităţile publice faţă de situaţia din sistemul sanitar.

Deşi au confirmat participarea la forum, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Săntăţii, au lipsit de la întrunire, sfidând astfel, spun reprezentanţii CMR, CFR şi COPAC, atât cetăţenii, cât şi partenerii sociali şi pe cei economici, „cei care prin munca lor sau prin creditare au ţinut sistemul”.

„Credem că e timpul ca decidenţii politici să iasă din autismul lor şi să înceapă să vorbească cu noi, toţi ceilalţi care ne zvârcolim în hăţişul măsurilor ruinatoare pe care aceştia le iau. În prima zi a acestei reuniuni, tema care a revenit obsedant a fost: câţi oameni vor trebui să mai moară, până când autorităţile se vor trezi la realitate?”, se arată în comunicatul CMR.

Lasati un comentariu