Ce măsuri fiscale au fost luate de alte ţări care au ieşit din criză?

• publicat la: 14 mai 2010
Ce măsuri fiscale au fost luate de alte ţări care au ieşit din criză?

România are nevoie de bani, din cauza lipsei capacitătii de atragere a banilor europeni şi pe fondul unui grad redus de colectare a veniturilor la buget. Banii la buget vin greu şi din cauza presiunii fiscale ridicate, spun reprezentanţii mediului de afaceri.

Pentru a se incadra in ţinta de deficit convenită cu FMI, măsurile de reformă asumate de Guvernul Boc trebuie să fie adoptate până in iunie, iar legislatia adoptată cel mai târziu in septembrie, au confirmat membrii misiunii de evaluare a FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM). Nimeni insă nu pare să fi gândit un plan coerent de măsuri, exceptie făcând tăierea salariilor, pensiilor şi ajutorului de şomaj.

Că până in septembrie trebuie adoptate legea pensiilor, legea salarizării unitare şi legea finanţelor publice locale, e una. Că aceste măsuri pot fi insoţite de altele care să intărească relansarea economică, e alta. Iată ce au făcut alte state pentru a ieşi din criză:

Uruguay

-subvenţii pentru formarea şi mentinerea locurilor de muncă in sectoarele afectate de criză (textile, imbrăcăminte, pielărie şi automobile)

-acordarea de credite preferentiale in anumite conditii pentru industria textila, imbracaminte, pielarie si pentru sectorul auto

-suspendarea pe o perioada de 180 de zile a unor mecanisme promoţionale la export, acestea urmând a fi aplicate doar produselor fabricate in proporţie de cel putin 20% din componente autohtone

Suedia

-reducerea ratei impozitului pe venit

-reducerea contributiilor de asigurări sociale la 29,71% pentru liber profesionişti şi 31,42% pentru restul angajaţilor

-reguli care permit angajatorilor să amâne plata impozitelor pe salarii pentru două luni in cursul anului 2009

-reducerea impozitelor pentru anumite tipuri de servicii domestice

-reducerea impozitului pentru reparaţia, intreţinerea, modificarea structurală şi extinderea locuinţei.

Slovenia

-perioada de rambursare a TVA a fost redusă de la 60 la 21 de zile, pentru toate cererile depuse după data de 1 ianuarie 2010

-contribuabilii pot solicita reducerea bazei de impozitare cu 30% din suma investită in echipamente şi active fixe necorporale

Austria

-scăderea ratei de impozitare progresivă in ceea ce priveşte impozitul pe venit

– reducerea impozitelor pentru familii (reduceri de impozite pentru familii cu copii, deductibilitate fiscală a costurilor cu ingrijirea copilului etc.)

-deductibilitatea fiscală a anumitor donaţii in scop caritabil.
Nimeni nu spune că măsurile luate in alte state pot fi preluate şi in România. Dar merită trecute in revistă pentru a fonda o bază de scenarii alternative, cel puţin. In alte părţi din lume, ele chiar au avut efect.

Sursa:Euractiv

Lasati un comentariu