Ce studii au miniştrii noştri

• publicat la: 14 mai 2010
Ce studii au miniştrii noştri

Şase dintre membrii Cabinteului Boc nu au studii de bază care să coincidă cu domeniul de activitate al funcţiei pe care o ocupă, în timp ce nouă dintre aceştia au o pregătire apropiată de domeniul de activitate al ministerului pe care îl conduc.

Necalificaţi pe domeniul de activitate al ministerului pe care îl conduc

Adrian Videanu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri , este inginer de profesie şi a absolvit în 1987 cursurile Facultăţii de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti. În CV-ul său de pe site-ul guvernului nu este specificată nicio specializare ulterioară.

Gabriel Sandu este ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, deşi pregătirea sa profesională şi activitatea de până la preluarea mandatului nu are nicio legătură cu acest domeniu. Sandu a terminat în 1989 Facultatea de Comerţ din cadru ASE, şi a ocupat funcţii de conducere în mai multe firme private până la preluarea primului mandat de deputat în 2004. În CV-ul său de pe site-ul Guvernului, franceza este menţionată ca singura limbă străină cunoscută.

Ministrul Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga a absolvit în 1981 Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia” din Timişoara. În 1994-1995 urmează cursuri de specializare în domeniul vamal în Austria şi Germania, iar în 1999 urmează cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, este absolvent (din anul 1977) al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Timişoara. Acesta şi-a făcut studiile postuniversitare la ASE din Bucureşti şi un seminar postuniversitar la Universitatea din Salzburg.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a absolvit în 1996 Facultatea de Studii Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Aceasta şi-a continuat studiile, dar a schimbat domeniul de activitate şi a ales să se înscrie în 2005 la Colegiul Naţional De Apărare „Carol I” din cadrul Universităţii Naţionale De Apărare „Carol I”, de unde a obţinut calificarea de Expert în Securitate şi Apărare Naţională. Tot în cadrul aceleaşi instituţii, aceasta şi-a luat master-ul în Securitate şi Apărare Naţională, iar acum urmează un doctorat în Ştiinţe Militare.

Udrea, care practică şi avocatura începând cu 1997, a fost autor şi coautor a câtorva lucrări legat de geopolitica Mării Negre, precum şi coautor al lucrării „Globalizarea – Concept, Dimensiuni şi Procese”.

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Specializarea Drept, din cadrul Universităţii din Oradea, între anii 1996 şi 2000. La aceeaşi Univeristate urmează cursurile postuniversitare pe specializarea de drept public şi îşi ia şi masteratul în drept privat în 2004. Ministrul vorbeşte engleza la nivel de bază.

Calificaţi pe domeniul de activitate al ministerului pe care îl conduc

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, este unul dintre membrii cabinetului care are pregătire de bază în domeniul în care activează, acesta absolvind în 1983 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În 1997 acesta a urmat un stagiu de pregătire intensivă în SUA la compania de servicii financiare Merrill Lynch în problematica Pieţelor de capital şi a Investiţiilor Directe.

Mihai Şeitan este ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a început studiile cu Faclutatea de Automatică şi Calculatoare, Politehnica Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1969. După o serie de studii postuniversitare în domeniul informatic şi operaţional, Şeitan trece în domeniul asigurărilor sociale, a pensiilor şi a protecţiei sociale, unde urmează cursuri în străinătate în perioada 1992-1996.

Ministrul de Externe Teodor Baconschi vine din mediul diplomatic, dar acesta a început studiile universitare la Institutul Teologic din Bucureşti, pe care le-a finalizat în 1985. Pregătirea sa profesională include şi un doctorat în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1994) şi studii post-doctorale la Colegiul Noua Europă (1996).

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este licenţiat din 1988 în Economie Agrară la Facultatea de Economie Agrară din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Acesta a urmat o serie de studii postuniversitare în domeniul economiei agrare la şcoli din Franţa şi Grecia, iar în 1998 a obţinut titlul de Doctor în Economie la Institutul Naţional pentru Cercetare Economică din cadrul Academiei Române. Dumitru a mai urmat şi o serie de cursuri de specializare pe tema agriculturii.

Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, a absolvit în 1983 Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu, iar în 1990 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Oprea are şi un doctorat în Drept, precum şi câteva lucrări pe teme de securitate naţională şi mondială.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a urmat în perioada 1989 –1993 cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj. De la medicina veterinară, Hunor trece la filosofie şi absolvă cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”din Cluj. Hunor a publicat două volume de poezii şi un roman.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu este de profesie jurist, acesta absolvind Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Predoiu s-a specializat pe Dreptul comercial , zonă pe care a luat şi doctoratul în 2004.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, este de profesie chimist, cu studii universitare la Grande Ecole de chimie din Strasbourg, unde s-a specializat pe chimie organică în anul 1994. Acesta îşi continuă studiile la Strasbourg la Université Louis Pasteur, iar în 1999 îşi prezintă teza de doctorat, pentru care primeşte cea mai înaltă clasificare. Înainte de a ocupa funcţia de deputat în Parlamentul european în perioada 2007-2009, Funeriu a fost cercetător ştinţific la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Osaka, Japonia.

Multiplul ministru al Transporturilor Radu Berceanu este de formare inginer, acesta absolvind în 1978 Facultatea de Construcţii Aerospaţiale din cadrul Institutul Politehnic Bucureşti. Berceanu a urmat cursuri de specializare pe probleme parlamentare şi instituţii democratice în Canada (1990), respectiv SUA (1991).

Ce studii au premierul şi vicepremierul

Premeriul Emil-Boc a început studiile universitare cu Facultatea de Istorie şi Filozofie (absolvită în 1991), pentru ca mai apoi să urmeze cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. După absolvirea Facultăţii de Drept în 1995, acesta a urmat cariera de jurist şi a intrat în Baroul Cluj în 1996.

Viceprim-ministrul Marko Bela a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj în perioada 1970-1974. Acesta a publicat peste 20 de volume de poezii în limba maghiară şi câteva volume de studii şi discursuri politice, eseuri şi analiză literară.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu