Fiscul inventează noi metode pentru a taxa firmele suplimentar

• publicat la: 10 mai 2010
Fiscul inventează noi metode pentru a taxa firmele suplimentar

O modificare din Codul de procedură fiscală, care le permite inspectorilor să reconstituie obligaţiile fiscale, va duce la noi abuzuri şi la sume mai mari de plată pentru firme.

O prevedere care le acordă inspectorilor fiscali posibilitatea de a stabili obligaţiile prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor unei firme a fost introdusă în Codul de procedură fiscală, la cea mai recentă modificare. Metodele indirecte pot fi folosite în cazul în care inspectorii constată că evidenţele nu reflectă situaţia fiscală de fapt. Astfel, inspectorii pot reconstitui baza de impozitare, cea la care se calculează impozitele, pornind de la un element al acesteia, cum ar fi o factură de utilităţi sau conturile bancare. „În măsura în care aplicarea acestei prevederi va fi făcută cu responsabilitate, reprezintă un pas înainte: inspectorii fiscali nu mai ­pierd vremea încercând să descifreze detaliile tranzacţiei dintr-un munte de hârtii mâzgălite, aruncate într-o arhivă prăfuită, aplicându-i (în baza raţionamentului său profesional) contribuabilului indisciplinat un impozit echitabil“, spune Gabriel Sincu, partner Mazars.

Mai mult pentru buget

Numai că, aşa cum se întâmplă de regulă la transpunerea în practică a unei reglementări bune în teorie, riscurile pentru firme de a fi taxate suplimentar sunt inevitabile.

„Problema cea mare o vom avea însă la punerea în aplicare a acestei prevederi care, în opinia mea, va genera fără doar şi poate abuzuri. E ştiut faptul că, din păcate, inspectorii fiscali nu au de fiecare dată pregătirea profesională corespunzătoare şi, de teama de a nu fi sancţionaţi, vor abuza de această prevedere, încărcând contribuabili de bună-credinţă cu impozite nedatorate. Tot ce putem spera este ca normele ce urmează a fi emise de ANAF să fie cât mai clare şi mai detaliate“, precizează Gabriel Sincu.

Referindu-se la punerea în practică  a prevederii, Pieter Wessel, partener Deloitte, consideră că reglementarea este incertă, pentru că nu menţionează nici măcar la modul general care ar fi metodele indirecte de reconstituire a veniturilor. „Conform unei metode de legiferare excesiv utilizate în România, se introduc dispoziţii normative ce sunt inaplicabile în practică (cel puţin în momentul apariţiei lor). Nu exclud posibile surprize neplăcute când ANAF va emite norme“, spune acesta. Posibilitatea de a stabili indirect obligaţiile se află deja în Codul fiscal, dar numai în anumite cazuri referitoare la impozitul pe profit. Din acest motiv, Rodica Segărceanu, Deloitte, este de părere că prevederile existente ar fi trebuit să fie mai degrabă corelate şi detaliate prin legislaţia secundară. „Atenţia Fiscului ar trebui să se îndrepte spre o colectare mai eficientă, şi nu spre modificări legislative care să dea frâu liber «inventivităţii» inspectorilor“, afirmă Rodica Segărceanu.

Normele pentru aplicarea noii prevederi vor fi emise prin ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, până la sfârşitul acestei luni.

sursa  Capital

Lasati un comentariu