Grevă generală pe 31 mai: Şcoli închise, transport public şi admnistraţie publică blocate

• publicat la: 21 mai 2010
Grevă generală pe 31 mai: Şcoli închise, transport public şi admnistraţie publică blocate

Şcoli închise, transport public blocat, administraţie publică îngheţată. Aşa va arăta ziua de 31 mai în România, zi în care zeci de mii de bugetari vor declanşa grevă generală pe termen nelimitat.

Bugetarii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de Guvern în urma memorandumului cu FMI. Sindicaliştii au anunţat că greva generală ar putea fi urmată de greve succesive în mai multe domenii.

Toţi profesorii din ţară vor intra în grevă generală pe 31 mai, au anunţat sindicatele din educaţie. Până atunci au ales o altă metodă de protest: nu mai trec notele elevilor în catalog. Mai mult, cadrele didactice spun că dacă Guvernul nu le va asculta doleanţele vor boicota examenele naţionale din acest an.

Profesorii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii Educaţiei şi de finanţarea învăţământului, dar şi de măsurile de reducere a salariilor propuse de autorităţi, care ar urma să fie aplicate din 1 iunie.

Funcţionarii din administraţia publică se alătură şi ei profesorilor. 50.000 de funcţionari afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie vor intra în grevă generală pe 31 mai. Motivele acestor acţiuni de protest sunt “reducerea drastică a veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală şi iminentele disponibilizări anunţate de către reprezentanţii Guvernului României”. “În aceste condiţii nu mai avem nimic de pierdut!”, au arătat reprezentanţii FNSA.

Şi angajaţii din sănătate intră în grevă generală pe 31 mai. Nemulţumirile sunt aceleaşi: reducerea cu 25% a salariilor, dar şi posibilele disponibilizări din sistem . “O Românie în grevă. Ce să facem dacă aceasta este situaţia?”, a mai spus Petcu.

Angajaţii CFR vor opri toate trenurile pe 31 mai.

Preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a anunţat că şi CFR-iştii vor intra în grevă generală, nemulţumiţi de scăderea cu 25% a salariilor. Popescu a mai spus că liderii sindicali de la Metrou şi transportul public se gândesc să ia aceeaşi decizie din 31 mai.

De asemenea, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunţat vineri că şi activitatea în autogări va fi oprită, iar toate microbuzele ce efectuează curse judeţene şi interjudeţene nu vor opera pe trasee. Măsura de oprire a transportului de persoane, la nivel naţional, nu va putea fi suspendată decât după ce solicitarile transportatorilor vor fi rezolvate, au mai spus reprezentanţii FORT.

Sindicaliştii: Vom face un lanţ uman şi vom bloca intrările în Parlament

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu a spus joi, după întâlnirea cu premierul Emil Boc şi miniştrii Muncii şi Finanţelor, că sindicaliştii intenţionează să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului şi să blocheze intrările, în ziua în care va fi supusă votului scrisoarea către FMI. În plus , greva generală din 31 mai ar putea continua cu greve succesive în mai multe domenii.

Pe lângă greva generală anunţată, sindicaliştii vor începe demersurile de lobby pentru ca scrisoarea FMI să nu treacă de Parlament.

“Vineri vom da directivă ca să se înceapă demersurile de lobby pe lângă parlamentari, legate de faptul ca, în Parlament, scrisoarea de intenţie să fie respinsă deoarece măsurile propuse de Guvern sunt crude şi inacceptabile pentru populaţie”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

ziare.ro

Lasati un comentariu