Microintreprinderile primesc 200 de milioane de euro gratis de la UE

• publicat la: 24 mai 2010
Microintreprinderile primesc 200 de milioane de euro gratis de la UE

Modernizează-ţi afacerea din banii altora! Microintreprinderile care depun proiecte pentru finanţare UE prin Programul Operational Regional vor primi fonduri nerambursabile in proportie de 100% în in limita sumei de 200.000 de euro – anunţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

In cadrul acestui program se dau  bani pentru achiziţia de echipamente moderne, relocalizarea microintreprinderilor in structuri de afaceri sau extinderea spaţiilor de producţie.

Asta inseamnă mai exact că patronul nu mai trebuie să scoată din buzunar cofinanţarea de 30%, cum au fost regulile până in prezent.

“Suntem presaţi de nevoia de a ajuta intreprinzătorii şi, dacă este o măsură la indemâna autorităţilor, a fost pusă in aplicare “, a mai spus Stefan Ciobanu, directorul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP).

Mai ales că, a adăugat acesta, băncile nu sunt incă receptive la cerinţele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinanţare.

Acesta a mai explicat că noua prevedere nu poate intra in vigoare imediat fiindcă va fi necesară modificarea schemei de ajutor de stat pe regulamentul “de minimis”, care este acum in vigoare.

“Dar, dacă a fost aprobată măsura la Comitetul de Monitorizare POR, in prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, atunci lucrurile ar trebui să meargă rapid “, a mai spus Ciobanu.

Cum accesezi banii

Dacă nu ştii de unde să incepi când vine vorba de realizarea proiectului şi a documentaţiei, există firme de consultanţă specializate care se ocupă de fiecare detaliu in locul tău.

In general  tarifele pe care le percep aceste firme diferă in funcţie de mărimea şi gradul de risc al proiectului, acestea reprezentând un procent cuprins intre 5 şi 10% din valoarea totală a proiectului, dacă acesta are o valoare sub un million de euro, potrivit lui Dragoş Pislaru, managerul general al firmei de consultanţă GEA Strategy&Consulting.
Oricum, şi sumele pe care le dai acestor firme vin tot de la UE.

Banii ar urma să fie plătiti, aproape in totalitate, dupe ce proiectul este aprobat de către stat. Un avans, care diferă in funcţie de firma de consultanţă, este plătit inainte, pentru pregătirea documentaţiei.

Pregătirea dosarului durează aproximativ două luni, iar aprobarea acestuia de către stat, intre trei şi şase luni, a explicat Pislaru.

Dacă ti s-a aprobat proiectul insă nu ai sumele necesare să demarezi afacerea, poţi face o cerere de prefinanţare de la stat de 30% din  valoarea totală a proiectului, pe care o poti obţine in aproximativ 30 de zile de la depunerea cererii.

In continuare, ca să primeşti prima tranşă din banii europeni, după ce faci raportările pentru cererile de rambursare, aştepti aproximativ trei luni, a explicat consultantul pe fonduri europene. (Mediafax)

Lasati un comentariu