Taxă pe avere: impozitul pentru a doua casă creşte cu 30%, pentru a treia se dublează

• publicat la: 26 mai 2010
Taxă pe avere: impozitul pentru a doua casă creşte cu 30%, pentru a treia se dublează

Impozitul pe clădiri se majorează cu 30%, față de cota actuală, pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului, se arată într-un document elaborat de Ministerul Finanțelor, care va fi prezentat mâine în ședința de Guvern.

Potrivit actului, pentru ce-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul crește cu 100%. De asemenea, pentru “cea de-a treia clădire și următoaarele în afara celei de la adresa de domiciliu”, impozitul crește cu 200%.

Ministerul Finanțelor speficică faptul că majorările se vor aplica pentru locuințele care nu sunt închiriate.

Majorările de impozite pe cea de-a doua proprietate au fost aduse în discuție recent, ca măsură a planului Guvernului de a se menține în limitele deficitului bugetar agreat cu Fondul Monetar Internațional.

Teoretic, majorările de impozite vor fi operate începând cu viitorul an fiscal, dat fiind că, pentru a fi puse în practic,ă e necesară modificarea Codului Fiscal, care se poate face “de regulă” cu șase luni înainte. Însă, majorarea ar putea fi aplicată chiar de la 1 iulie, dată fiind urgența măsurilor care trebuiem operate pentru a se continua acordul de împrumut cu Fondul.

Finanțele estimează că, pentru șase luni de aplicare a noii prevederi în acest an, se vor obține venituri bugetare suplimentare de 45,9 milioane de lei, echivalentul a 0,01% din PIB, iar pentru tot anul viitor, bugetul ar urma să câștige 95 de milioane de lei, adică 0,02% din PIB.

money.ro

comentarii

de Gabi la 26 mai 2010 - 16:52

Asa trebuia facut de mult!Sa ne mai lase si pe noi,amaratii sa mai respiram!Cine are 2-3 case inseamna ca isi permite!Chiar nu mi-e mila!

Lasati un comentariu