CAREI, trecut şi prezent

• publicat la: 26 iunie 2010
CAREI, trecut şi prezent

Ioan M. Bota s-a născut la 16 ianuarie 1920 în comuna Rona de jos, Maramureş.

Şcoala primară a urmat-o în satul natal, iar în 1942  a obţinut diploma de învăţător la Şcoala Normală din Bucureşti.

A participat la război, comandând un pluton de mitraliere, în zona Paşcani-Iasi, iar la 23 August 1944, a căzut prizonier la sovietici. În 1945  s-a întors din prizonierat şi s-a încadrat ca ofiţer cu gradul de locotenent major la Regimentul Piteşti. A demisionat şi s-a înscris la Academia Teologica Română Unită de la Blaj, unde a obţinut licenţa în teologie.

La 22 iulie 1948, a fost arestat ca agitator contra comunismului iar apoi a fost judecat şi condamnat de Tribunalul Militar Cluj, pentru răspândire de publicaţii interzise şi predici contra noii orânduiri socialiste. A trecut prin închisorile din Satu-Mare, Cluj, Aiud.

Între anii 1956-1962, Ioan M. Bota a urmat, la fără frecvenţă, Facultatea de Litere-Istorie a Universităţii din Cluj iar între 1969 -1977  a urmat doctoratul la Universitatea din Bucureşti, în specialitatea istorie.

Deşi era urmărit de organele de represiune comuniste, a participat la activitatea pastorală în clandestinitate, până la prăbuşirea comunismului în România, în decembrie 1989.

În anul 1982, s-a pensionat. După reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, în perioada 1990-1998, Ioan M. Bota a fost preot la Huedin, judeţul Cluj şi a predat teologia, ca profesor universitar la Oradea, iar între 1990-2002, la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj.

Acesta este autorul monografiei oraşului nostru, cel care de-a lungul anilor a scotocit prin arhive prăfuite pentru a scoate la lumină secvenţe din istoria atât de zbuciumată a Careiului.

O persoană modestă, debordând de energie, a reuşit să-şi surprindă colaboratorii cu setea de cunoaştere, cu puterea de muncă  şi mai ales cu  consecvenţa sa.

Deşi a fost unul dintre cei care l-au îndemnat să purceadă la realizarea unei astfel de lucrări, primarul Eugen Kovacs recunoaşte că “ nu am crezut că veţi duce la bun sfârşit această lucrare”.

Autor a peste 700 de lucrări , dintre care cea mai reprezentativă poate , este Istoria Bisericii universale şi a Bisericii româneşti de la origini până în zilele noastre, apărută în două ediţii, la Casa de Editură „Viaţa Creştină” de la Cluj-Napoca , a acceptat şi această provocare, finalizând   o lucrare care aştepta  demult să iasă la lumină.

Greutăţile vieţii nu au reuşit să-i înfrângă nici spiritul nici trupul .

Vineri după-masă, în sala mare a Primăriei a avut loc lansarea cărţii  ”Municipiul Carei, prezentare monografică”  în prezenţa unui numeros public.

Recenzia cărţii a fost făcută de prof. Bertean Mihai cu care autorul a colaborat la capitolul ce oferă date despre satul Ianculeşti.

Autorul a dorit să ia cuvântul şi să facă unele precizări legate de motivaţia apariţiei cărţii precum şi de a menţiona aspecte legate de căutările întreprinse pentru a realiza această lucrare.

Lucrarea apare “la îndemnul Părintelui protopop Radu Filip şi a domnului primar Kovacs Eugen precum şi la dorinţa exprimată a multor cetăţeni localnici”.

Pasionat de istorie, despre care spune că “este dascălul vieţii,,, părintele Ioan Bota îmbogăţeşte zestrea culturală a oraşului nostru cu o lucrare de mare valoare.

Monografia Careiului devine  lucrare de referinţă în viaţa oraşului, pentru cei care doresc să afle cât mai multe informaţii despre trecutul îndepărtat sau apropiat al oraşului. Cartea reprezintă un studiu sistematic iar realităţile prezentate sunt autentificabile, reale şi nealterate .

Este prezentată prima atestare documentară a oraşului şi sunt scoate la lumină elemente esenţiale din viaţa acestei comunităţi multietnice şi multiculturale.

Aflăm din lucrare despre istoricul comunităţilor religioase trecute sau prezente , despre instituţiile ce au funcţionat sau funcţionează, despre perioadele deosebit de grele din timpul războaielor, a incendiilor ce au avut loc sau despre arderea pe rug a vrăjitoarelor.

Nu s-a neglijat nici aspectul toponimic, autorul abordând  originea numelui  oraşului.

Am aflat, cu reală satisfacţie, că oraşul nostru a reprezentat loc de baştină pentru numeroase personalităţi, medici renumiţi(precum Aldor Adolf, director al Spitalului Carei din 1860-1901 sau Marta Buteanu), artişti (Ligeti Antal, Otilia Marchiş), istorici( Nae Antonescu, Bulgăr Gheorghe, Francisc Pall) înalte feţe bisericeşti de toate confesiunile( Marchiş George, Ioan Buteanu, Asztalos Gyorgy, Anton Fester, Vasile Hossu, Pakos Karoly).

Asociaţia culturală Unirea 2009, care a facilitat editarea  acestei lucrări, a acordat diplome de onoare preotului autor Ioan BOTA şi primarului Kovacs Eugen.

O atmosferă de bună dispoziţie a fost prezentă pe tot parcursul desfăşurării evenimentului  iar la final toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să cumpere cartea de la standul special amenajat.

Lucrarea se poate procura de la sediul Asociaţiei Unirea 2009 , str.Vasile Lucaciu nr2 , tel 0730/ 095685

Daniela Ciută

comentarii

de Gabi D la 27 iunie 2010 - 11:55

Felicitari acestui mare om!La cat mai multi ani,cu sanatate si bucurii!

de cititor la 28 iunie 2010 - 13:40

Frumoasa lucrare. In librarii se pote cumpara?

de MANUELA la 29 iunie 2010 - 06:56

Multe felicitari !!!este extraordinara cartea,merita citita !!!
felicitari si D-nei Daniela Ciuta pentru prezentarea cartii pentru cei care nu au reusit sa intre in posesia ei.Ar fi bine sa fie informati cititorii de unde se poate cumpara,multumim !!!

de edu la 29 iunie 2010 - 07:38

informarea despre achizitionarea cartii a fost fauta chiar la sfarsitul articolului

de MANUELA la 30 iunie 2010 - 05:20

:)) asai ! m-a furat peisajul,am omis ultima fraza,mersi!!!!

Lasati un comentariu