Cum să ne ferim de căldură

• publicat la: 12 iunie 2010
Cum să ne ferim de căldură

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei ca in această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare intre orele 11.00 şi 18.00, să consume lichide, fructe, legume, să evite consumul de alcoolul şi de cafeaua şi să respecte sfaturile medicilor.

 Meteorologii au anunţat pentru următoarele doua zilele temperaturi care pot ajunge in unele zone până la 35 de grade Celsius.

În aceste condiţii, specialiştii recomandă populaţiei ca în perioadele de caniculă să consume zilnic între 1,5 si 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de joi.

De asemenea, medicii recomandă ca în fiecare zi să fie consumate cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

“Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a precizat sursa citată.

În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea si diminuează  capacitatea  de luptă a organismului împotriva căldurii.

“Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice”, a precizat sursa citată.

Totodată, medicii mai spun că pe parcursul unei zile ar fi recomandat să fie făcute câteva duşuri călduţe, lăsând apa pe piele. Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

În cazul persoanelor care trebuie să stea în soare la orele amiezii, medicii le recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

“Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc)si aveţi grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicita.

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităti, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai arată Ministerul Sănătăţii.

O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, susţin medicii. Astfel ei trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru, precizează sursa citată.

Totodată, copiii nu vor fi scoşi din casă decât atunci când este nevoie şi obligatoriu cu capul acoperit, iar îmbrăcămintea acestora trebuie să fie lejeră, din materiale textile vegetale comode. Aceştia trebuie să bea apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit şi să mănânce fructe proaspete şi foarte bine spălate.

De asemenea, specialiştii mai recomandă ca mamele care alăptează să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. “Se va evita in acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţina o igiena riguroasă a sânului şi evident igiena generală, la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică”, mai scriu reprezentantii Ministerului Sănătăţii.

Copiii care vor pleca în tabără trebuie să beneficieze de condiţii corespunzătoare de cazare, iar alimentaţia acestora să respecte normele de igienă. De asemenea, cei care îi însoţesc vor avea grijă ca aceştia să fie hidrataţi corespunzător, să nu se joace în soare la orele caniculare, să aibă capul acoperit, iar acolo unde exista bazine, copiii să fie supravegheaţi pe toată durata scăldatului.

Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Aceştia trebuie să aibă în casă o temperatură corespunzătoare, să consume apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, iar alimentaţia lor să fie predominat din legume si fructe proaspete, evitând consumul de alimente usor perisabile.

De asemenea, ei trebuie sa rămână în casă pe perioada caniculei, iar dacă trebuie să iasă din locuinţa, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi să aibă capul acoperit. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.

“Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Mediafax

Lasati un comentariu