Cum va fi vremea vara aceasta

• publicat la: 14 iunie 2010
Cum va fi vremea vara aceasta

Meteorologii spun că vara 2010 va fi marcată în România de temperaturi de peste 40 de grade, dar şi ploi torenţiale, vijelii şi inundaţii..

Specialiştii atenţionează că aceste temperaturi extreme în luna iunie nu ar trebui să ne surprindă, însă atenţionează că organismul nostru nu este pregătit pentru ele.

„Acum  doi ani am avut această perioadă de caniculă din mai, iar anul trecut n-am avut caniculă în mai, dar am avut maxime de 30 de grade aproape toată luna, deci nu trebuie să ne surprindă această perioadă de căldură excesivă din iunie, atât doar că este prima şi luna mai a fost cu temperaturi normale sau sub normale şi organismul nostru nu este pregătit pentru aceste valori termice ridicate, pentru că îi trebuie o perioadă de adaptare”, a declarat, pentru Realitatea.net, meteorologul Elena Cordoneanu.

În plus, specialistul explică faptul că organismul uman suportă mult mai uşor o perioadă de caniculă scurtă, chiar şi cu temperaturi ridicate, de 40-41 de grade Celsius, decât două săptămâni la rând, cu temperaturi de 35-37 de grade.

În ceea ce priveşte gradele, în această vară ne putem aştepta ca temperaturile să treacă de 40 de grade Celsius.

„Putem să ne aşteptăm şi la peste 40 de grade, pentru că sunt frecvente verile la noi atunci când temperatura aerului trece de acest prag, în multe localităţi din sudul şi sud-estul ţării în special. Anul trecut n-am avut maxime de 40 de grade, dar în iunie 2007, am avut 42 de grade la Giurgiu şi Turnu Măgurele şi 40 la Bucureşti. Deci, nu este exclus ca şi în această vară să avem astfel de perioade de caniculă acută, peste 40 de grade, sau mai blânduţă, cu 35-37 de grade”, adaugă Cordoneanu.

Totuşi, nu este exclus ca în următoarele luni să avem perioade de secetă alternând cu perioade de ploi mai bogate şi chiar vijelii. „Trebuie să fim pregătiţi pentru întâmpinarea unor astfel de fenomene de instabilitate atmosferică, dar pot apărea şi inundaţii cu caracter local”, adaugă meteorologul Elena Cordoneanu.

ziare.ro

Lasati un comentariu