Master in Managementul Hotelier

• publicat la: 10 iunie 2010
Master in Managementul Hotelier

Statisticile pe plan mondial indică faptul că industria hotelăriei va deveni până in 2020 cea mai puternică ramură economică, deşi in prezent, in plină criză, hotelurile nu intenţionează să-şi reducă tarifele de cazare, in schimb, optează pentru imbunătăţirea serviciilor.

Elveţia dispune de şcolile de hotelărie cele mai numeroase şi cel mai bine cotate pe piaţa internaţională a muncii, remarcându-se Institutul de Hotelărie din Montreux (HIM) , cel dela Les  Roches sau Glion .  Cea mai veche şcoală de ospitalitate din lume, infiinţată in 1893 la Lausanne, in Elveţia,  şi considerată de majoritatea specialiştilor drept una dintre cele mai bune universităţi de ştiinţe aplicate in industria hotelieră,  atrage  de la an la an tot mai mulţi români .

In prezent, in România, Braşovul este singurul oraş din Europa in care American Hospitality Academy (AHA), şcoala americană de pregătire a personalului din turism şi-a  deschis o filială. Aici sunt  pregătiţi viitorii specialişti din domeniul turismului, atât pentru România, cât şi pentru restul Europei, de la cameristă, ospătar, barman sau recepţioner la manager de hotel. AHA are o experienţă de peste 20 de ani in formarea personalului din domeniul turistic, iar şcoala de la Braşov este primul concept de acest fel oferit de AHA Statele Unite pentru Europa.

Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca oferă un program de master cu o durată de 2 ani la zi şi la distanţă, cu specializarea in Managementul hotelier.

Proaspeţii absolvenţi de facultate se pot inscrie pentru continuarea studiilor la master in două etape: in prima fază ,inscrierile se fac in luna iulie şi apoi in septembrie. Specializarea dispune de 75 de locuri la taxă şi 30 la buget pentru invăţământul la zi si incă 50 la taxă pentru cei de la distanţă.

Masteranzii vor avea discipline ca: marketing hotelier; management strategic; administrarea afacerilor hoteliere; selecţia, recrutarea şi motivarea personalului; management de proiect, etc. si bineinţeles practica profesională.

La Facultatea de Business, taxa de admitere este de 130 RON, din care 100 RON – taxa de inscriere şi 30 RON – taxa de procesare a dosarului, iar taxa de şcolarizare este 3000 RON pe an.

In condiţiile in care management-ul hotelier este o specializare aproape absentă in programele de invăţământ superior din România, aşteptăm cu nerăbdare  mai multe specializări, de ce nu chiar facultăţi in domeniu, deoarece sunt tineri care incă din timpul liceului au ca profil sau studiază această ramură a turismului şi doresc să-şi continue studiile sau să-şi aprofundeze cunoştinţele in domeniu chiar şi la facultate.

Andrada  Vasile

Lasati un comentariu