Obiectivul Guvernului este salvarea, nu relansarea economică

• publicat la: 7 iunie 2010
Obiectivul Guvernului este salvarea, nu relansarea economică

Autorităţile au, în prezent, drept obiectiv principal salvarea şi nu relansarea economică, situaţia execuţiei bugetare indicând o situaţie disperată, este de părere preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu.

” Sentimentul meu este că în momentul de faţă Guvernul nu se poate gândi la nimic, decât la faptul că nu mai sunt bani pentru plata salariilor şi a pensiilor. Nu mai sunt bani. Eu vă spun cinstit: îl cunosc pe domnul Vasilescu (Adrian, n.r.) de foarte mulţi ani, am discutat de multe ori cu domnia sa, eu atât de speriat nu l-am văzut de când mă ştiu pe consilierul guvernatorului BNR. Speriat de situaţia în care ne aflăm. (…) Domnia sa a caracterizat execuţia bugetară ca având o crăpătură, o crevasă spun eu”, a spus Stănescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că datele privind execuţia bugetară publicate recent de Ministerul Finanţelor reflectă tragedia şi „situaţia absolut disperată” în care ne aflăm. „Toate măsurile de relansare rămân în urma chestiunii salvării într-un fel sau în altul, pentru că în momentul de faţă eu, personal, cred că guvernanţii noştri nu se pot gndi la nimic constructiv, fiind absolut concentraţi numai pe posibilitatea de găsire a unor soluţii pentru a nu intra în încetare de plăţi”, a precizat Stănescu.

Reprezentantul UNPIR a afirmat că măsurile anunţate de autorităţi de reducere a pensiilor şi salariilor sunt obligatorii, dar nu pentru ieşirea din criză, ci pentru salvare. „Sentimentul meu este că ajungem la hău”, spus Stănescu, întrebat fiind dacă măsurile vor conduce într-adevăr la salvare.

Pe de altă parte, el a afirmat că majorarea impozitelor este „total neacceptabilă” şi ar fi afectat şi mai mult derularea investiţiilor în România, acestea fiind soluţia pentru relansarea economică. Totodată, investiţiile ar trebui îndreptate în principal către sectorul infrastructurii, o altă varianta pentru relansarea economică fiind atragerea fondurilor de coeziune şi cofinanţarea proiectelor mari.

Potrivit oficialului UNPIR, capitalul autohton nu reprezintă în prezent decât circa 6% din capitalul privat din România.

„Creşterea economică bazată numai pe consum nu este suficient de sănătoasă”, a mai spus Stănescu, susţinând că dezvoltarea economiei româneşti în perioada anterioară anului 2008 s-a bazat foarte mult pe consum şi pe credit.

În final, preşedintele UNPIR a apreciat că economia României are şanse minime să ajungă în situaţia celei din Grecia în următoarea perioadă.

Romania libera

comentarii

de Gabi la 10 iunie 2010 - 19:54

Pai Baselu a zis de anul trecut ca nici el si nici Guvernul nu intentioneaza sa incetineasca criza.Sau poate ati uitat ?

Lasati un comentariu