Senatul îi trimite pe copii la şcoală de la 5 ani şi stabileşte învăţământul de 13 clase

• publicat la: 18 iunie 2010
Senatul îi trimite pe copii la şcoală de la 5 ani şi stabileşte învăţământul de 13 clase

Clasele şcolare au fost repoziţionate de Senat, astfel încât copiii să intre în clasa I la 6 ani şi să termine şcoala la 19 ani, o dată cu finalizarea clasei a XIII-a.

Un amendament adus Legii Educaţiei susţinut de majoritatea senatorilor din Comisia de Învăţmânt a modificat radical structura ciclurilor de studiu, stabilind că parcursul educativ va începe la vârsta de 5 ani, prin grupa pregătitoare, va continua prin 4 ani de şcoală primară, cinci ani de gimnaziu şi încă patru ani de liceu

. Din cei 14 ani de învăţământ prevăzuţi în noua formă a legii, 12 vor fi obligatorii, elevii putând alege la finalul clasei a XI-a dacă vor continua încă două clase de liceu, sau vor părăsi şcoala.

Amendamentul propus de UDMR-istul Tiberiu Bokor a avut ca scop să împace divergenţele dintre pedelişti şi pesedişti, primii susţinând proiectul iniţial al guvernului, ce prevedea grupa pregătitoare, 4 ani de şcoală primară, 5 ani de gimnaziu şi trei ani de liceu, în timp ce social-democraţii pledau pentru forma de patru ani pentru fiecare ciclu.

Faptul că parcursul educaţional va începe o dată cu vârsta de 5 ani a atras, însă, protestele Ministerului Educaţiei. „Va fi afectat ciclul de dezvoltare preşcolară. Din punct de vedere psihopedagogic s-a greşit. Aducem sarcini copiiilor într-o perioadă când ar trebui să se joace.

Va fi o presiune asupra copiiilor şi acest lucru le va afecta şi sănătatea”, a spus secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea.

gandul.ro

comentarii

de Gabi D la 21 iunie 2010 - 16:46

Vai de capul copiilor nostri,poate sunt prea pesimista dar nu le prevad nici un viitor!Vor termina pe banda facultati si vor fi tot someri intretinuti de parintii lor!Cu o asa economie,la ce sa ne asteptam?

de TAMAS CARMEN la 23 iunie 2010 - 06:44

O NEBUNIE
TOTUSI SUNT COPII !!! DACA LA 7 ANI NU LE STA CAPU LA INVATAT …. DAPOI LA5?
EI NU SE GANDESC DELOC LA CE VIATA II ASTEAPTA
IN CE TARA MAI SUNT COPIII SOLICITATI CA LA NOI?
NICAIERI
EU NUS DEACORD!!!!!!!
NOI AM INVATAT SI DE LA 7 ANI SI FARA GRUPA PREGATITOARE
MAI BINE AR PLATI PROFESORII NU SA TOT SCHIMBE SISTEMUL SCOLAR
VIITORUL LI STRICAT
ACUMA VOR SA LE STRICE SI STROPU DE LINISTE CE LEA RAMAS COPILARIA
SA LE FIE RUSINE
TEMBELI

Lasati un comentariu