Afecţiuni cauzate de trigliceride

• publicat la: 6 iulie 2010
Afecţiuni cauzate de trigliceride

Ce sunt trigliceridele?

Probabil fiecare dintre noi a auzit măcar o dată de trigliceride şi de faptul că un nivel constant crescut al acestora în sânge poate afecta sănătatea. Ce sunt trigliceridele? Care este legătura acestora cu diabetul zaharat şi cu un grup de simptome îngrijorătoare care poartă numele de „sindrom metabolic”?
Trigliceridele reprezintă grăsime. Acestea sunt forma principală în care organismul uman depozitează grăsimea. Ţesutul adipos este format din celule pline cu trigliceride. Astfel în mod normal trigliceridele nu sunt rele pentru sănătate. De fapt omul nu ar putea să trăiască fără trigliceride, acesta fiind principala formă de stocare a energiei.

Acum o sută de ani hrana nu era atât de multă, iar omul consuma o mare cantitate de energie prin muncă fizică. Astfel era important să poată stoca energia într-un mod eficient. Prin arderea grăsimilor se obţine de două ori mai multă energie decât din arderea proteinelor sau carbohidraţilor.
Dar acum există mai multă hrană, oamenii mănâncă mai mult şi nu mai au atât de multă activitate fizică ca în trecut. Astfel, oamenii stochează semnificativ mai multă grăsime decât au nevoie – sub formă de trigliceride.

Trigliceridele şi diabetul

Problema trigliceridelor constă în faptul că, deşi acestea reprezintă un rezervor important de energie, când sunt în cantitate crescută, organismul nu poate stoca eficient acest surplus – iar uneori aceste adipocite atrag după ele alte celule ce pot determina probleme de sănătate. Celulele adipoase au tendinţa de a atrage celule inflamatorii, care pot compromite abilitatea organismului de a folosi glucoza, crescând riscul de apariţie a diabetului.
Grăsimea sub formă de trigliceride apare şi în alte ţesuturi, cum ar fi muşchii şi ficatul. Astfel aceste ţesuturi vor fi împiedicate să folosească în mod eficient glucoza, crescând şi mai mult riscul pentru diabet.

Sindromul metabolic

Nivelul crescut de trigliceride este deseori asociat cu un grup de afecţiuni numite împreună „sindrom metabolic” – un grup de factori de risc pentru afecţiunile cardiace şi diabetul zaharat tip 2. Acesta include:
– obezitate, în special abdominala;
– hipertensiune arteriala;
– nivel crescut al glicemiei (prediabet sau toleranţă scăzută la glucoză);
– nivele crescute de proteine inflamatorii în sânge.

Nivelul crescut de trigliceride înseamnă, de asemeni, şi un nivel scăzut de HDL-colesterol (colesterol bun, care scade riscul cardiovascular). Nu se ştie exact cum HDL-colesterolul protejează persoana de bolile cardiace, dar o face. Iar un nivel crescut de trigliceride înseamnă un nivel scăzut de HDL-colesterol.
În acelaşi timp, acestea pot forma un pachet combinat cu LDL-colesterol (colesterol rau) ducând la formarea de plăci de aterom la nivelul arterelor inimii, crescând şi mai mult riscul pentru afecţiuni cardiace.

Nivelul trigliceridelor şi dieta

Valoarea normală a trigliceridelor este de 150 sau mai puţin.
Orice nivel care este în mod constant mai mare de atât este considerat problematic:
– de limită: 150-199
– crescut: 200-499
– foarte crescut: peste 500.

Ce se poate face dacă trigliceridele sunt crescute?
Răspunsul este foarte simplu, dar pentru mulţi oameni este dificil de realizat: scăderea în greutate prin dietă şi exerciţiu fizic.
Dacă persoana ar pierde 10% din greutatea corporală şi ar face mişcare, jumătate de oră, de 3-4 ori pe săptămână, problema ar fi pe jumătate rezolvată. Deşi există o predispoziţie genetică pentru aceste probleme metabolice, acestea sunt înrăutăţite de supraponderabilitate.
Nu contează foarte mult ce manâncă o persoană, cantitatea însă contează foarte mult. Indiferent că va consuma doar proteine sau doar carbohidraţi, dacă va mânca mai mult decât va arde, va produce trigliceride. Se recomandă totuşi o dietă săracă în grăsimi saturate, colesterol şi carbohidraţi simpli atunci când se încearcă o reducere a trigliceridelor.

Carbohidraţii simpli se găsesc în alimente precum:
– orezul alb;
– pâinea albă;
– cartofi;
– paste făinoase.
Acestea sunt digerate şi transformate în glucoză atât de repede ca şi cum persoana ar bea suc.

Carbohidraţii complecşi conţin multe fibre şi sunt absorbiţi mai greu.

Pot fi încercate următoarele alimente:
– orezul integral;
– pâinea din faină integrală;
– cartofii dulci;
– pastele integrale.

Dacă nivelele de colesterol şi trigliceride sunt foarte mari, medicul poate prescrie şi medicamente pentru a le reduce. Atunci când nivelul este foarte crescut, trigliceridele pot fi atât de periculoase încât persoana poate dezvolta alte probleme, cum ar fi pancreatita, iar medicamentele sunt absolut necesare în aceste cazuri.
Pentru prevenirea diabetului şi a sindromului metabolic pacienţii trebuie să gândească în calorii, astfel încât să nu ingere mai multe calorii decât consumă într-o zi.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Lasati un comentariu