Câtă incredere ai in tine? Stii cum să o sporeşti?

• publicat la: 22 iulie 2010
Câtă incredere ai in tine? Stii cum să o sporeşti?

Increderea in noi inşine este unul dintre cei mai importanţi „indicatori” ai stării noastre de fericire, de aceea este important să ştim la ce nivel ne aflăm şi ce putem să facem pentru a-l ridica.

Psihologul Rob Yeung spune că totul ţine de capacitatea noastră de a folosi in sens constructiv emoţiile, teama, neliniştea ce se instalează inevitabil in momentul in care avem de rezolvat sarcini noi, pentru a ne mobiliza şi a le rezolva corect şi rapid.

Yeung a pus la punct un scurt test, cu ajutorul căruia ne putem stabili singuri nivelul de incredere in noi inşine, cu condiţia să răspundem sincer la intrebări (dacă nu vrem să ne păcălim singuri).

Test

Acordaţi-vă următoarele punctaje in funcţie de răspunsuri:

1 – total dezacord
2 – dezacord parţial
3 – nicio părere
4 – acord parţial
5 – acord deplin

La următoarele intrebări:

A. Reuşesc intotdeauna să rezolv problemele dificile dacă mă străduiesc suficient de tare

B. Chiar dacă am oponenţi, găsesc o cale să obţin ceea ce vreau

C. Am resurse suficiente să fac faţă unor situaţii neprevăzute, atât profesionale cât şi personale

D. Mi se pare foarte uşor să imi fixez obiective şi să ating ţintele fixate

E. Sunt convins că pot să parez orice ripostă

F. De obicei găsesc mai multe soluţii pentru a rezolva problemele cu care mă confrunt

G. Imi păstrez intotdeauna calmul atunci când mă simt in dificultate, atât in viaţa personală cât şi in cea profesională

H. Rezolv cea mai mare parte a problemelor pe care le am

I. Mă străduiesc din ce in ce mai tare să obţin ceea ce vreau, chiar dacă intâmpin greutăţi

J. Sunt convins că mă descurc indiferent ce se intâmplă

Interpretarea scorului obţinut după ce adunaţi punctele conform indicaţiilor de mai sus

Intre 41 şi 50 de puncte:

Aveţi foarte multa incredere in voi inşivă şi credeţi cu tărie in calităţile şi abilităţile de care dispuneţi. Vă consideraţi capabili să treceţi peste orice greutăţi.

Intre 31 şi 40 de puncte:

Sunteţi in majoritatea cazurilor increzători in forţele proprii, dar aveţi şi temeri. De obicei, sunteţi mai siguri pe voi in anumite domenii, cum ar fi cel profesional, şi mai puţin siguri in altele.

Intre 21 şi 30 de puncte:

Ar trebui să luaţi măsuri pentru a vă creşte nivelul de incredere in forţele proprii. Rataţi, deseori, oportunităţi importante din cauza fricii de nou.

Intre 10 şi 20 de puncte:

Sunteţi la un nivel atât de jos incât trebuie să faceţi ceva imediat. Depistaţi mai intâi cauzele şi incercaţi să faceţi schimbările necesare pentru a vă imbunătăţi imaginea despre propria persoană.

Cum pot să devin mai increzător?

Iată câteva recomandări făcute in acest sens de psihologi.

In primul rând obişnuiţi-vă cu ideea că aveţi un deficit de incredere in voi inşivă, apoi rpspundeţi sincer la câteva intrebări: De ce se intâmplă asta? Sunt cauze legate de aspectul fizic sau de pregătirea profesională? Stabiliţi despre ce este vorba: vă e ruşine de voi, vă simtiţi nedoriţi, inferiori, incapabili?

Pasul doi: ştergeţi-vă din minte aceste complexe, nu vă mai consideraţi inferiori. Cu toţii intâlnim in jurul nostru şi oameni mai urâţi sau mai frumoşi, mai deştepti sau mai puţin deştepti, mai bine pregătiţi sau mai nepregătiţi, mai simpatici sau mai ursuzi, mai sociabili sau mai retraşi.

Apoi, abordaţi cu familia şi prietenii apropiaţi această problemă care vă frământă. Veţi vedea că cei care ţin la voi vă găsesc o mulţime de calităţi, de care cu siguranţă nu eraţi conştient. Tot ei vă vor spune  ce anume vă ţine pe loc, care sunt motivele pentru care nu reuşiţi să obţineţi chiar tot ce vă doriţi. Aceste discuţii vă vor ajuta să identificaţi şi schimbările pe care trebuie să le faceţi in atitudinea voastră pentru a avea mai mult succes in ceea ce faceţi.

Amintiti-vă tot timpul: Nimeni nu este perfect! Nici vedetele, nici personalitatile publice care deţin puterea, nici marii campioni. Nu mai fiţi atât de intrasigenţi cu voi inşivă, nu vă mai victimizaţi singuri.

Mai bine priviţi „partea plină a paharului”. Folosiţi-vă calităţile cu care sunteti inzestraţi şi exploataţi-le la maximum. Nu numai că vă veţi simţi excelent făcând ceea ce vă place, dar veţi cunoaşte satisfacţii infinit mai mari şi veţi progresa mai uşor decât in alte domenii, la care nu vă pricepeţi.

Continuati să vă pregătiţi, să vă perfectionaţi in permanenţă. Citiţi mai mult, studiaţi-i pe cei din jur cu mai multă atenţie, incercaţi să vă integraţi mai bine in societate pentru a beneficia de toate avantajele lucrului in echipă.

Pont: priviţi-vă zilnic in oglindă cu plăcere şi zâmbiţi-vă incurajator. O să fie bine, cu siguranţă!

ziare.com

comentarii

de CAMII la 23 iulie 2010 - 08:31

de ce copiati articole?pe asta l-am mai citit !!!in sursa citata,aveti lipsa de subiecte ???? undei PAUL ????

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:45

Am 36 pct.Multumesc.ador psihotestele.Mi-a fost util.La cat mai multe postari!!

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:48

Nu cred ca conteaza asta.CAMII.Tu ai mai citit, altii nu..Singura chestie corecta ar fi insa sa nu-si asume laurii si sa adauge sursa, la sfarsit.

Lasati un comentariu