Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru autonomie

• publicat la: 24 iulie 2010
Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat, vineri, în cadrul unei dezbateri de la Universitatea de vară „Tusvanyos”, comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

Tokes Laszlo a declarat în deschiderea dezbaterii pe tema „Locul autonomiilor comunitare în sistemul colaborării naţionale” că este pentru prima oară după opt ani, când, alături de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie.

El l-a citat pe „premierul naţiunii”, Orban Viktor, care a chemat maghiarimea la unitate.

„Premierul naţiunii, Orban Viktor, a declarat că suntem împreună pentru că ne leagă autonomia, autodefinirea şi sângele naţiunii, iar eu sunt în deplin acord cu el”, a spus Tokes.

El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru instituţionalizat pentru lupta în vederea obţinerii autonomiei.

Tokes a amintit că după o lansare scurtă a acestui for au existat maghiari care au încercat „deja din sămânţă” să îl sufoce, iar activitatea lui a fost reluată în 2008.

Tokes Laszlo a spus că în 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti, a trimis o scrisoare în numele acestui for conducătorului delegaţiei NATO, atenţionându-l că problema comunităţii maghiare poate reprezenta „un risc de securitate”.

În 2008, am lansat o scrisoare către NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obţinerea autonomiei , şi am atras atenţia conducătorului NATO că problema comunităţii maghiare poate să fie un risc de securitate în zona Europei Centrale, indirect şi pentru NATO, şi am cerut sprijin pentru înfiinţarea autonomiilor maghiare în toate zonele”, a spus Tokes.

El a adăugat că din păcate în direcţia obţinerii autonomiei se avansează greu, într-un „mediu inamic în care este o tentaţie foarte mare ca nu cumva să facem un compromis care să ne ducă la oportunism” .

Tokes a spus că acum a venit momentul să se conteze şi pe ajutorul Budapestei şi a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt.

În final, el a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei„, a spus Tokes.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească „Tusványos” a fost deschisă miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară „Tusvanyos” se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia „Pro Minoritate” din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Gândul.ro

comentarii

de Compy la 26 iulie 2010 - 05:59

Spiritul actual si mondial este o Europa unita, asta vrea autonomie,de ce nu se cara la el in Ungaria si sa ne lase in pace.

de toth zoltan la 26 iulie 2010 - 19:37

se pare ca daca o tara are necazuri, si nu ii sunt indeajuns, se mai fac rost si de altele sa fie siguri cei suspusi, bine pusi, ca tot in rahat va pluti. omul asta nu intelege ca fundul lui odata a fost salvat de la un pumn de gloante, iar acum isi bate „maiestria” de mana care l-a ocrotit, dar ii frumos ce face?

de KASSAI LORANT la 27 iulie 2010 - 08:10

toth si compy,in Germainia sunt autonomii si tot traiesc mai bine ca noi,de ce sa traga Bucurestiul pielea de pe noi,cand taxele pot ramane in Ardeal,de ex:in Bayern oamenii traiesc mai bine ca si in Brandenburg,de ce sa traiasca cel di Brandenburg pe spinarea celui din Bayern?!,de ce sa traiasc tiganii din Baragan pe spinarea noastra?! nici eu nu sunt de accord cu Autonomia Tinutului Secuiesc,dar cu autonomia Transilvaniei DA!

de toth zoltan la 27 iulie 2010 - 08:55

da lorant, ai foarte mare dreptate, dar uite ce gandiri au nemtii si uita-te la noi. si eu sustin autonomia transilvaniei, deoarece ar fi mult mai ok ca sa fie separata de restul tarii. noi cei din ardeal aducem banetul in tara, ca restul zonelor precum moldova si sudul e cam vai de ei. parerea mea

de Gabi D la 13 august 2010 - 09:33

Toth Zoltan,de cand n-ai fost in Moldova?Nu sunt de acord,sunt de acolo si nu-mi plac discriminarile astea enuntate mai sus!Ati fost in Piatra Neamt?Daca nu,incercati sa vedeti ce oras frumos,modern si civilizat este!Cu autonomia nu sunt de acord din simplul motiv ca ungurii au fost la guvernare de 20 de ani,intotdeauna cu partidul care a castigat alegerile,indiferent cine-a fost:PSD,PNL,PDL,etc,si n-au facut nimic,au furat cot la cot cu ceilalti si s-au imbogatit peste masura!Nu m-ar deranja sa conduca aceasta tara oricine ar face cinste Romaniei,fie el ungur,secui,rom,etc.Daca economia tarii merge bine si noi am trai altfel!Concluzia mea finala e ca as vota pe oricine,indiferent de nationalitate daca as fi sigura ca acel om iubeste cu adevarat aceata tara si pe oamenii care locuiesc in ea,indiferent de categorii sociale!Dar atata ura cata am vazut in acesti ani vizavi de acest popor,nu am intalnit niciodata!

de ghita la 13 august 2010 - 19:05

gabi draga , oricum cel de mai sus nu intelege nimic pemtru ca el nu a fost la plimbare prin Romania, tara care il adaposteste;daca umbla si el putin ar fi vazut ca TOATE localitatile care au primari udmr au drumuri proaste si au ramas tot la stadiul de dezvoltare din feudalism;cele mai bune sosele sunt in Moldova si daca mergi prin deva , orastie ,Hunedoara sau Alba iulia ramai impresionat de curatenia din orase si de starea drumurilor.Cei de la udmr se ocupa doar de prostii , de evaziune fiscala , de imbogatirea rapida si nu au capacitatea de a se remarca si prin solutii economice care sa duca la dezvoltarea zonei in care locuiesc.
Sunt unii care nu au fost nici la cluj darmite in Moldova sau Ploiesti; in Secuime e saracie lucie asa ca nu mai vorbiti voi de germania si alte state unde nu ridicati bine capul darmite sa vorbiti ungureste; nici milioanele de turci din Germania nu au scoli si facultati cu predare in alta limba asa ca vedetiva de munca ca nici altii nu is timpiti cum ii credeti voi.

Lasati un comentariu