Grădiniţele îşi aşteaptă copiii

• publicat la: 24 august 2010
Grădiniţele  îşi aşteaptă copiii

Cu câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, grădiniţele se pregătesc  intens, fac ultimele modificări, renovări şi modernizări pentru a-i putea primi în condiţii decente pe micuţii care aşteaptă începerea grădiniţei.

Conform declaraţiilor inspectorului  şcolar al managementului educaţional din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Claudiu Mondici, din cele 323 de şcoli şi grădiniţe, 80,19% au primit deja autorizaţiile sanitare pentru anul şcolar 2011-2011, iar 13,62% sunt în curs de autorizare şi vor fi în regulă până la începerea anului şcolar.

Potrivit acestuia, în judeţ sunt 20 de unităţi care nu primesc avize, majoritatea pentru că se află în localităţi unde nu există apă potabilă.

“Majoritatea unităţilor fără autorizaţie sunt grădiniţe, iar copiii de aici nu se pot duce în alte localităţi”. Printre grădiniţele care nu au primit aviz sanitar se află şi cea din Ianculeşti, restul unităţilor din zona Carei fiind  în regulă.

Deşi multe dintre grădiniţele care sunt situate în apartamente de blocuri nu au primit aviz de funcţionare, Grădiniţa nr. 8 din Carei care este la parterul unui bloc din cartierul MV II a primit avizul Direcţiei de Sănatate Publică , deoarece are curte interioară.

La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 Carei , de pe strada Progresului, se lucrează de zor, angajaţii de aici muncesc pentru a termina totul în timp util. De la perdele, covoare, mobilier şi până la jucării totul trebuie curăţat şi aranjat. Directoarea Angelica Turoczi ne-a spus că „anul acesta s-a zugrăvit peste tot , mobilierul este nou, curtea şi coridorul se vor amenaja. Vrem ca părinţii şi copiii să fie mulţumiţi, să aibă încredere că aceştia vor avea parte de condiţii bune şi de o educaţie adecvată, şi să nu ducă lipsă de nimic din toamnă. Cu ajutorul părinţilor, din fonduri şi sponsorizări am renovat o sală, dar şi primăria ne-a ajutat foarte mult.

Aceasta a renovat şi dotat bucătăria cu tot ce e necesar.  Anul acesta vom avea 6 grupe, 4 de secţia română şi 2 de secţia maghiară ceea ce înseamnă peste 150 de copii. De noi mai aparţin şi grădiniţele nr.4, 5, 7.

Anul trecut am avut 2 grupe de copii care îşi desfaşurau activitatea în sala de mese, însă anul acesta incercăm să ne mutăm la parterul clădirii de lângă noi, o fostă croitorie, unde plătim  chirie din decembrie.”

La fel ca  la Grădiniţa nr. 1, am fost  plăcut  surprinşi  să vedem că şi la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 se munceşte şi se fac ultimele finalizări.

Directoarea Carmen Doboş, ne-a spus că „renovăm bucătăria cu aparatură modernă, după standarde europene, curtea se amenajează din sponsorizarea părinţilor , a firmelor şi a Primăriei. S-a zugrăvit, s-au pus garduri, s-a făcut igenizarea pentru a putea începe la 1 septembrie.

Avem autorizaţii sanitare, dotări corespunzătoare. Începem anul cu 4 grupe de secţia română şi 2 de maghiară, aproximativ 130 de copii”.

Andrada Vasile

Lasati un comentariu