Ochelarii de soare protejează vederea copilului tău

• publicat la: 21 august 2010
Ochelarii de soare protejează vederea copilului tău

Alături de crema cu protecţie solară, ochelarii de soare au un rol important în protejarea faţă de razele ultraviolete. Însă ochelarii de soare nu sunt recomandaţi doar adulţilor, ci şi copiilor, care petrec de obicei mai mult timp în soare decat adulţii.

Lumina solară puternică reflectată în nisip, zăpadă, apă sau trotuar poate afecta imediat corneea.

Pe langă pericolul de cancer de piele, soarele ne poate afecta şi ochii, provocând o serie de afecţiuni precum degenerare maculară, cataractă sau chiar cancer. Potrivit specialiştilor, ochii sunt mai sensibili decât pielea când vine vorba de razele UV, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Ochii copiilor au pupila mai mare şi lentila (cristalinul) mai clară, permiţând astfel cu pâna 70% mai multă lumină UV să ajungă la retină decât la adulţi. Din acest motiv ochelarii de soare sunt recomandaţi atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Ochii sunt mai sensibili decât pielea

Studiile arată că aproximativ 82% din părinţi folosesc cremă de protecţie solară pentru copiii lor, dar numai 32% le cumpără ochelari de soare pentru a le proteja ochii.

Cinci ore petrecute zilnic în aer liber vara cresc riscul tinerilor de a suferi de degenerare maculară cu până la 50%, principala cauză de orbire la adulţi.

Un risc ridicat îl prezintă persoanele cu ochi deschişi la culoare şi asta din cauză pigmentării slabe.

Risc crescut pentru ochii deschişi la culoare


„Cea mai afectată parte a ochiului este macula, cea mai sensibilă parte a ochiului, care este folosită în vederea detaliată.
La fel cum razele UV pot arde pielea, la fel pot arde şi macula şi astfel vederea este afectată. Una dintre problemele care pot apărea este cataracta. Această afecţiune se dezvoltă din cauza expunerii îndelungate la soare, razele UV provoacă formarea radicalilor liberi, iar aceştia afectează lentila. Având în vedere că 50% din totalul timpului petrecut la soare este în copilărie, este foarte important să protejăm ochii copilului,” recomandă dr. Rob Lamont, optometrist în Londra.

Potrivit specialiştilor, vederea copilului nu va fi afectată la vârsta de 5 sau 6 ani, insă probleme precum cataracta sau degenerare maculară în loc să apară la vârste de 65 sau 75 apar la 50 sau 60 de ani.

Cel mai mare pericol pentru ochi este atunci când expunerea la raze UV este făcută dupa-amiaza când soarele este încă puternic şi lumina ajunge mai uşor la ochi, arată studiile. Pe lângă folosirea ochelarilor de soare, pălăriile ajută la protejarea ochilor.

Afecţiuni ale ochiului asociate cu expunerea la soare


Cataractă
. Această afecţiune reprezintă opacifierea unei lentile din ochi numită „cristalin”, structura ce în mod normal este transparentă. În acest caz, razele luminoase nu mai pot trece prin cristalin pentru a focaliza şi a forma imaginea pe retină, calitatea vederii scăzând.

Degenerarea maculară. Macula este centrul funcţional al retinei folosit atunci când citeşti sau te uiţi la televizor şi care este foarte sensibil la lumină. Degenerarea maculară este cea mai întâlnită cauză de pierdere a vederii survenite la vârsta a treia.

Cancer. Cu toţii ştim că, dacă am suferit arsuri solare, suntem supuşi unui risc mai mare de a avea melanom la nivelul pielii. Acest lucru este adevărat şi pentru tumorile din zona ochilor. Cu toate că tipurile de cancer la ochi sunt foarte rar întâlnite, sunt descoperite din ce în ce mai multe cazuri de celule canceroase în pleoapa superioară, precum şi cazuri de melanom la nivelul conjunctivei.

ziare.com

Lasati un comentariu