Udrea renunţă la construcţia locuinţelor ANL

• publicat la: 20 august 2010
Udrea renunţă la construcţia locuinţelor ANL

În urma reducerii bugetului cu 10%, odată cu rectificarea bugetară, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi-a suspendat o parte din programe, printre care şi cel care viza construcţia de locuinţe prin ANL.

Printre investiţiile suspendate de MDRT odată cu reducerea bugetului, se numără construcţia de locuinţe, proiect prin care Guvernul îşi propusese să realizeze aproximativ 100.000 de locuinţe până la sfârşitul mandatului, dar şi construcţia de săli de sport şi a drumurilor judeţene de interes local, informează Mediafax.

„Vom limita anumite investiţii pe care, de la începutul anului, le redusesem oricum, pentru că, de la început, am avut un buget mai mic pe 2010, cu 31%, decât cel din 2009, cum ar fi investiţiile în sălile de sport. Anul acesta se făceau doar sălile de sport începute anul trecut, acum probabil că vom face şi mai puţine decât ne propusesem. Din păcate, nu am avut posibilitatea să avem bani pentru drumuri judeţene, am sperat pentru că toată lumea aşteaptă să se facă construcţii de drumuri judeţene, dar nu s-au primit bani pentru acest fel de lucrări. Nu am putut finanţa lucrări de apă, mai mult decât ne-am propus la începutul anului”, a declarat Elena Udrea.

Totodată, Udrea a precizat că este suspendat şi programul de reabilitare termică a locuinţelor, însă în acest caz s-a găsit o alternativă, aceea prin care proprietarii se pot angaja să ia credite de la CEC, pe o perioadă de cinci ani, din care vor plăti doar ratele, dobânda fiind suportată în întregime de către minister, iar statul va fi garant.

cotidianul.ro

comentarii

de MDRT la 20 august 2010 - 09:28

20 august 2010

Precizări

În urma informaţiilor eronate apărute în presă cu privire la programul de construcţie de locuinţe pentru tineri prin ANL şi la programul de reabilitare termică a locuinţelor, pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

Programele MDRT de construcţie a locuinţelor ANL şi de reabilitare termică continuă

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a suspendat programul de construcţie a locuinţelor pentru tineri prin ANL şi nici pe cel de reabilitare termică a locuinţelor.
În urma reducerii bugetului ministerului cu 10%, şi bugetele alocate acestor programe au fost reduse, însă în niciun caz, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu renunţă la construcţia de locuinţe şi la reabilitarea termică.
Reducerea bugetului de stat alocat unui program atrage după sine reducerea numărului de obiective de investiţii finalizate în cadrul programului respectiv. Astfel, diminuarea fondurilor alocate de la bugetul de stat construcţiei de locuinţe pentru tineri prin ANL presupune finalizarea în acest an a unui număr de aproximativ 1.400 de locuinţe, faţă de 7.000 de locuinţe câte ne propusesem la începutul lui 2010. În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, bugetul MDRT pe anul în curs nu a permis contractarea de lucrări noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinţe contractate în 2009.
Pentru rezolvarea problemelor de locuire ale tinerilor şi pe cele de reabilitare termică a clădirilor, Ministerul a luat o serie de măsuri menite să compenseze diminuările de buget. Astfel, MDRT a dat posibilitatea tinerilor chiriaşi să cumpere locuinţele ANL în condiţii avantajoase, banii rezultaţi din vânzare urmând a fi folosiţi pentru construcţia de noi locuinţe. În acelaşi context, MDRT a reglementat parteneriatul public-privat pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor, ceea ce înseamnă că proiectele de acest tip vor putea fi derulate şi cu finanţare privată.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică, Ministerul a iniţiat un program complementar celui reglementat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Noul program, reglementat de Ordonanţa de urgenţă nr. 69/2010, permite finanţarea acestui tip de lucrări direct de către beneficiar, prin credite acordate de CEC, garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată prin MDRT.
Ministerul va continua demersurile de identificare a unor surse de finanţare alternative pentru programele anunţate ca prioritare, printre care se numără şi programul de construcţie de locuinţe pentru tineri prin ANL, precum şi programul de reabilitare termică a locuinţelor.

de Buletin de Carei la 20 august 2010 - 10:46

Dupa cum am mentionat, articolul a fost preluat din presa centrala, dela Cotidianul.ro

de Catalin la 20 august 2010 - 16:22

Din pacate dna Udrea nu va putea sa-si continue planul dar sunt sigur ca va gasi o solutie.

de ghita la 20 august 2010 - 19:14

ce precizari vreti domnilor de MDRT ? toata dupa-masa si seara a scris pe REALITATEA ca in urma reducerii bugetului la rectificare, nu se vor mai construi locuinte ANL? cine dezinformeaza pe cine?

de Vector la 20 august 2010 - 20:15

pt.Catalin
tanti Udrea va gasi sigur o solutie.Din pacate in defavoarea oamenilor obisnuiti si pentru gasca Pdl.Pina cind mai suportam?

de cititor la 20 august 2010 - 20:24

si pe ziare.com a aparut stirea cum ca nu se mai fac blocuri ANL; acum pe cine sa credem?

de cititor satmarean la 21 august 2010 - 14:07

si primaru ileys e nervos ca nu se mai fac blocuri ANL da i a trece ca doar ai lui is la guvernare

de ivanceallo la 23 august 2010 - 17:45

Din pacate motivul postarii acestui comentariu uzeaza in mod probabil de o latura umana caracteristica si deloc apreciata a cetateanului roman de a se plange,de a nu fi multumit cu rezolutii accentuat monopoliste.

Cazuistica are urmatorul traseu:

-familie 10 persoane(mama si 9 copii),tatal decedat,1 pensie de urmas-minim pe economie,2 chenzine~700 ron(actualizat).
-contract vanzare-cumparare cu plata consistenta in avans si rate lunare pentru imobil(casa nationalizata)datat,semnat 1994,vanzator Comcas.
-artificii de ordin juridic(2002),reintabulare pe fostul proprietar(nu se cunoaste conjunctura intabularii)acest fapt. precede procesele civile ulterioare cf. extras CF informativ.
-ordin de evacuare cu finalizare cf. “standardelor” (in spatiul public-2002).
-cerere locuinta sociala adresata spatiului locativ din cadrul Primariei Carei(2002-disparuta) cu ajustajul personalului:”nu este de competenta mea,reveniti,nu se mai poate face nimic pentru”voi”!-6 relationari in timpul orar 10-16.
-cerere locuinta sociala,bloc ANL adresata spatiului locativ din cadrul Primariei Carei(2006-disparuta)cu solicitarea evidentierii actului din 2002 fara rezultat.
-insucces in 2010…
-cuantumul incasarilor in numerar,al beneficiilor,favorurilor ce ar fi implicat cheltuieli din bugetul local (ajutor social,somaj,ajutor incalzire,cadouri etc…)sunt 0 .
-nu exista pana in prezent recuperari Comcas.

Conform deciziei Curtii Constitutionale cu majoritate de voturi :
Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Apreciem sincer orice ajutor de consiliere din partea autoritatilor,al mass-mediei in scopul de a fi indrumati in viitoarele demersuri.

Lasati un comentariu