A murit ziaristul și cronicarul Iosif Țiproc

• publicat la: 14 septembrie 2010
A murit ziaristul și cronicarul Iosif Țiproc

S-a stins din viață unul dintre cei mai buni ziariști din Satu Mare. Iosif Țiproc 57 ani a murit luni seara, în jurul orei 22.30, în urma unui infarct. „Omul satelor“, așa cum îl cunoaște toată lumea, și-a dedicat 12 ani presei, dar și celor șase cărți pe care le-a publicat.

Nu a dat niciodată semne de oboseală, Iosif Țiproc fiind unul dintre ziariștii prezenți de fiecare dată acolo unde se întâmpla ceva. Întotdeauna cu zâmbetul pe buze și energic, Țiproc a știut mereu cum să împace oamenii.

Luni seara a făcut parte din echipa de fotbal a „Informației Zilei“ și a fost extrem de fericit că au ieșit învingători împotriva echipei Spitalului Județean. „Suntem șocați! Aseară am fost la fotbal, era foarte energic. A jucat mai mult decât altă dată“, a spus Constantin Demian, colegul său de breaslă.

A ajuns acasă, s-a pus la masă și… la un moment dat nu a mai răspuns la întrebările soției lui. Iosif Țiproc a fost găsit în sufragerie, fără suflare. A fost solicitată ambulanța, dar nu s-a mai putut face nimic.

„Am fost solicitați în jurul orei 22.30, a fost intubat, resuscitat aproape 50 de minute. Nu am reușit să-l readucem la viață“, a spus Gabriela Notariuș, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.

Și-a început cariera de ziarist în 1998

Iosif Țiproc a fost unul dintre cei mai experimentați ziariști din Satu Mare. Și-a început cariera la Informația Zilei, în 1998, ca redactor sportiv. „Eu l-am chemat la ziar, aveam nevoie de ajutor pe partea sportivă“, a spus Constantin Demian

Treptat, colindând în lung și lat județul, și-a dat seama că viața satelor este mai mult decât fascinantă și merită un loc special în paginile ziarului. „Îl știu pe baciu Ion din fiecare sat. De fiecare dată când se întâmplă ceva, sunt sunat“, spunea mereu ziaristul.

Aprecia simplitatea oamenilor de la țară și ura ipocrizia. „Aș vrea să scriu mai multe, dar nu pot. Asta este situația“, a spus Țiproc. Aceste cuvinte se regăsesc și în ultima sa carte pe care a lansat-o în anul 2010, „Călător pe drumuri de țară“.

„În articolele apărute nu am putut scrie întregul adevăr, desigur din diferite motive. Nu am putut de pildă să relatez la vremea respectivă câți bani au datșefii de la București“ la nunta anului 2009 din Racșa, dar nu am putut scrie nici bârfele care circulă prin sate“, relata Iosif Țiproc în cartea sa.

Efortul acestuia, chiar dacă nu a fost apreciat de toată lumea, va rămâne cu siguranţă în istoria culturală a Sătmarului şi datorită celor șase cărți pe care le-a publicat de-a lungul timpului.

Cronicarul Iosif Țiproc a scris „Vasile Blidaru – omul şi legenda” 2006 , „Conace, Oameni, Destine” 2007 , „Griga lui Ianoş” şi „Victor Fanea – martirul din Bixad” 2008 , „Mihai din Prilog” 2009 și „Călător pe drumuri de ţară“ 2010 .

În 15 august 2010 a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Livada, el fiind născut în satul aparţinător, Dumbrava, şi nu de puţine ori şi-a folosit condeiul ca pe o veritabilă armă de luptă pentru drepturile oamenilor din satul său natal.

sursa: satumareonline.ro

R edacţia   buletindecarei.ro transmite familiei  SincereCondoleanţe !

comentarii

de Gabi D la 14 septembrie 2010 - 16:41

Dumnezeu sa-l ierte!Sincere condoleante familiei si celor care l-au iubit!

Lasati un comentariu