Cât trebuie să pui deoparte lunar pentru o pensie mai bună – o concluzie surprinzătoare

• publicat la: 23 septembrie 2010
Cât trebuie să pui deoparte lunar pentru o pensie mai bună – o concluzie surprinzătoare

Românii ar fi nevoiţi să pună deoparte anual 3.700 de euro, adică 300 de euro pe lună, echivalentul unui salariu mediu net, pentru a avea la pensie un trai decent, arată un studiu

Pentru a avea o bătrâneţe lipsită de griji, cel puţin în ceea ce priveşte nivelul pensiei, românii ar trebui să pună deoparte anual 3.700 de euro, adică circa 308 euro pe lună. Aceşti bani ar urma să le asigure vârstnicilor un trai similar celui de dinainte de pensie, se arată într-un studiu realizat de un grup financiar din Marea Britanie. Suma lunară care trebuie pusă deoparte, reieşită din analiză, este cu numai 14 euro mai mică decât echivalentul salariului mediu net în România, care a fost în iulie, potrivit INS, de 1.355 lei, adică 322 euro. Astfel, un român „mediu” ar trebui să pună deoparte toţi banii pe care îi câştigă lunar pentru a avea un trai liniştit la pensie.

„Cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva şi compania de consultanţă Deloitte în ţările europene. Practic, deficitul total al pensiilor (deficitul de economisire astfel încât populaţia să aibă un trai decent – n.red.) în România ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul naţional. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridică la 1.900 miliarde de euro”, a declarat miercuri directorul general al Aviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu.

Studiul a luat în calcul salariile oficiale, pensiile de stat şi pilonul II de pensii facultative obligatorii, fără a ţine cont de alte forme de economisire. „Nu am luat în considerare alte forme de economisire, precum depozitele de la bănci sau faptul că unele persoane au, de exemplu, un apartament pe care îl pot vinde sau închiria”, a declarat Alexandru Cârlan, director de marketing Aviva.

Şi alte ţări se confruntă cu deficite mari în sistemul de pensii. Astfel, în Polonia deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro, la 25,3 miliarde de euro în Cehia şi 9,5 miliarde de euro în Ungaria. „În medie, fiecare polonez ar trebui să economisească, anual, suma de 3.400 de euro, respectiv 4.600 de euro fiecare salariat din Cehia. Cel mai bine stau angajaţii din Ungaria, care ar trebuie să economisească 1.900 de euro în fiecare an”, a mai spus Popescu.

În 40 de ani, încă 11 milioane de pensionari

În următorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona în România, ceea ce înseamnă puţin mai mult de jumătate din populaţia actuală şi de aproape trei ori mai mult decât numărul actual de angajaţi, respectiv 4,68 milioane, mai arată studiul citat. Deficitul bugetului de pensii de stat pentru anul viitor a fost estimat de preşedintele Traian Băsescu la 3,6 miliarde de euro. În cazul în care punctul de pensie va creşte la 45% din salariul mediu brut, deficitul ar putea ajunge la cinci miliarde de euro, după cum a precizat şeful statului.

Cât priveşte pilonul II, pensiile private obligatorii, acestea constau în direcţionarea unui procent de 2,5% din contribuţia pentru asigurările sociale către un fond de pensii privat. Anul trecut, contribuţiile către pilonul II au fost de 0,27% din PIB, respectiv de 1,32 miliarde de lei.

În luna august 2010, circa 5 milioane de români participau la fondurile de pensii administrate privat – pilonul II, în creştere cu 3,6% faţă de decembrie 2009, potrivit buletinului lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Activele nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat erau, în august, de circa 875 de milioane de euro, în urcare cu 55,5% faţă de decembrie 2009. În total, în primele opt luni ale anului au fost virate contribuţii în valoare de 1.039,1 milioane lei.

gândul.ro

Lasati un comentariu