Contrabandă cu organe umane din România!

• publicat la: 28 septembrie 2010
Contrabandă cu organe umane din România!

Mai multe figuri de prim-rang ale lumii medicale din Africa de Sud au fost oficial puse sub acuzare pentru trafic de organe omeneşti. Mai exact, de rinichi prelevaţi de la români pe care foamea şi datoriile i-au silit să-şi vîndă corpul, pe bucăţi.

Spitalul St. Augustine din oraşul sud-african Durban era destinaţia favorită a israelienilor cu bani, care ştiu că la această instituţie medicală găsesc întotdeauna un rinichi, fără să trebuiască să suporte calvarul listelor de aşteptare şi al dializei. Aici funcţiona principiul “dai un ban, dar stai în faţă”: un rinichi costă între 700.000 şi 850.000 de ranzi (74.000 pînă la 90.000 de euro). Iniţial, rinichii proveneau din Orientul Mijlociu (inclusiv din Israel), dar de şapte ani încoace traficanţii de organe şi-au îndreptat atenţia către Brazilia şi, ulterior, către România, după cum reiese din raportul criminaliştilor sud-africani. Contactat telefonic de reporterii “Naţional” comisarul-şef Spiru Bărbuceanu, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei pentru Combatere a Criminalităţii Organizate, a confirmat voalat că în prezent există în lucru dosare ce au legătură cu filiera sud-africană. “În momentul de faţă nu pot să fac nicio declaraţie care priveşte anchetele în curs de desfăşurare”, a declarat comisarul-şef.

Ancheta a durat şapte ani

Traficanţii de rinichi – cei mai mulţi dintre ei israelieni – primeau 15.000 de euro pentru fiecare organ, iar donatorii români, cel mult 4500 de euro. Adică de 20 de ori mai puţin decît plăteşte beneficiarul. Poliţia sud-africană urmăreşte afacerile cu rinichi de la spitalui St. Augustine din Durban de prin 2003, dar ancheta (şi, implicit, dosarele penale) a fost definitivată de abia la începutul acestei luni. Pînă acum, au fost puşi sub acuzare doi universitari sud-africani, profesorii John Robbs şi Ariff Haffejee, chirurgii Jeffrey Kalimeyer, Neil Christopher şi Mahadev Nadoo, asistentele medicale Lindy Dickson şi Melanie Azor, precum şi traducătorul israelian Samuel Ziegler. După începerea arestărilor, “brokerul de organe” israelian Ilan Perry a preferat să se transforme în martor al acuzării. Din datele preliminarii ale anchetei rezultă că operaţiunea era condusă de Jeffrey Kalimeyer, care primea banii pentru “serviciile prestate” în conturile pe care le avea în mai multe bănci din Canada.

În vara anului trecut, medicii Harry Mironescu şi Yair Miron de la clinica bucureşteană Sabyc, precum şi Cecilia Borzea, care se ocupa de relaţiile cu publicul, au fost puşi sub acuzare pentru trafic de celule umane. Adică de ovule, recoltate în special de la femei de etnie rromă, care primeau între 800 şi 1200 de Ron. “Beneficiarele” erau femei din Israel şi Germania, care plăteau între 10.000 şi 15.000 de euro pentru un tratament de fertilizare in vitro.

national.ro

Lasati un comentariu