Divizia Crime Culturale a campaniei Salvaţi Roşia Montană

• publicat la: 25 septembrie 2010
Divizia Crime Culturale a campaniei Salvaţi Roşia Montană

24 septembrie 2010, Bucureşti – Divizia Crime Culturale a campaniei Salvaţi Roşia Montană s-a prezentat astăzi în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a-i aresta pe membrii Comisiei Naţionale de Arheologie, aflaţi într-o şedinţă în cadrul căreia se preconiza votul pentru o nouă descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roşia Montană. Membrii Comisiei sunt anchetaţi pentru crime culturale comise în anul 2004, când au acordat primul aviz de descărcare arheologică pe Masivul Cârnic. 

Costumaţi în politişti ai Diviziei Crime Culturale, activiştii organizaţiilor Re.Generation, Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) şi-au propus să prevină o nouă crimă culturală la Roşia Montană. Ei s-au prezentat cu un mandat de arestare simbolică pe numele celor paisprezece membri ai Comisiei, vinovaţi pentru eliberarea avizului în 2004 şi cu un avertisment pentru ceilalţi şapte noi membri, pasibili de o crimă culturală prin aprobarea exploatării masivului, în cadrul întâlnirii din 24 septembrie. Mandatele de arestare simbolică nu au putut fi însă înmânate, deoarece majoritatea membrilor au evitat intrarea principală pentru accesul în clădirea ministerului, iar cei câţiva membri care au trecut prin faţa activiştilor au evitat orice contact cu aceştia sau au negat chiar apartenenţa lor la comisie.

 La locul “arestării”, au fost expuse panouri ce afişau feţele tuturor membrilor Comisiei suspecţi de crimă culturală, precum şi bannere cu mesajele “Comisia Naţională de Arheologie = Comisia Crimelor Culturale” şi “Ştim ce aţi descărcat în 2004”. 

Comisia Naţională de Arheologie s-a întrunit astăzi pentru a dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, depusă în vara acestui an de către Roşia Montană Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul de la Roşia Montană utilizând tehnologii miniere bazate pe cianuri. În dimineaţa acestei zile membrii Comisiei au decis scoaterea dezbaterii pe subiectul Roşia Montană de pe ordinea de zi a comisiei. 

Cele trei organizaţii de mediu consideră că repetarea votului Comisiei prin care au fost propuse pentru distrugere mărturii excepţionale ale istoriei naţionale şi universale este un act lipsit de profesionalism şi legalitate. În sprijinul celor de mai sus, vine şi decizia Curţii de Apel Braşov de anulare a certificatului de descărcare arheologică nr. 4/15.01.2004, avizat de Comisia Naţională de Arheologie. Paisprezece membri care au votat avizul în 2004 se află şi în prezent în componenţa Comisiei. 

Valoarea excepţională a sitului Roşia Montană şi, în particular, a galeriilor romane din masivul Cârnic, a fost afirmată de un număr fără precedent de specialişti şi organizaţii profesionale din ţară şi din întreaga lume. Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitării de descărcare de sarcină arheologică ar constitui o gravă atingere adusă patrimoniului cultural naţional şi sistemului de exploatare antic cunoscut până în prezent de la Roşia Montană.

 “Dacă membrii Comisiei Naţionale de Arheologie întruniţi astăzi in sedinţă vor da un nou aviz de descărcare arheologică a Masivului Cârnic, acţiunea nu va rămâne nesancţionată de lege, şi cu siguranţă nici de comunitatea ştiinţifică” , a declarat Ştefania Simion, din partea Asociaţiei CIDRM . 

Componenţa Comisiei Naţionale de Arheologie este următoarea: Alexandru Suceveanu (Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, Bucureşti), Alexandru Barnea (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie), Crişan Muşeţeanu (Muzeul Naţional de Istorie a României), Ioan Glodariu (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca Facultatea de Istorie), Paul Damian (Muzeul Naţional de Istorie a României), Dumitru Ţeicu (Muzeul Banatului Montan Reşiţa), Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), George Trohani (Muzeul Naţional de Istorie a României), Adriana Pescaru (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva), Octavian Bounegru (Universitatea Iaşi, Facultatea de Istorie), Zeno Pinter (Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Istorie), Florin Hău (Complexul Muzeal “Bucovina”, Suceava), Florin Topoleanu (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea), Gheorghe Dumitroaia (Muzeul Judeţean Neamţ), Valeriu Sârbu (Muzeul Brăilei), Sorin Cociş (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), Livia Buzoianu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), Dragomir Popovici (Muzeul Naţional de Istorie a României), Florin Draşovean (Muzeul Banatului Timişoara), Viorica Crişan (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca), Ioan Carol Opriş (Universitatea Bucureşti).  

Pentru detalii suplimentare despre acţiune sau Roşia Montană: Stefania Simion, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, tel.: 0741 588 270, e-mail: stefania@ngo.ro. 

Imagini de la acţiune pot fi accesate la: http://regenerationromania.wordpress.com/2010/09/24/divizia-crime-culturale-aresteaza-membrii-comisiei-nationale-de-arheologie/

Lasati un comentariu