Noul ministru al Muncii: Majorarea contribuţiilor sociale de la 16,5 la 35,55%

• publicat la: 5 septembrie 2010
Noul ministru al Muncii: Majorarea contribuţiilor sociale de la 16,5 la 35,55%

Impozite mai mari decât în vremea fanariotă! Miniştrii proaspăt unşi în posturi vor continua linia dură a predecesorilor lor.

Noua bombă care se va detona anul viitor se află în curtea ministerelor Muncii şi Finanţelor care lucrează pe un proiect de lege ce prevede taxe dublate în cazul veniturilor care provin din activitati independente. Noua modificare a codului fiscal are în vedere contribuţii sociale majorate de la 16,5 procente la aproape 35%.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Măsura este criticată dur de patronate, sindicate, opoziţie şi Clubul Român de Presă.

Majorarea contribuţiilor sociale, în urma activităţilor independente,  de la 16,5% la 35,55 este perfect corectă, spune noul ministru la Muncii, Ioan-Nelu Botiş. Motivaţia noului şef de la ministerul muncii este simplă.

Artiştii, sindicatele şi patronatele sunt revoltate de proiectul de modificare a codului fiscal.

Dacă în prezent, persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor sunt taxate cu 16,5%, de la 1 ianuarie ar putea plăti aproape 35% impozit.

Astfel, contribuţia la pensii va creşte de la 10,5 la 24,43%, cea de asigurări de sănătate va ajunge la 8,35 de procente, în timp ce pentru asigurarea de şomaj se va plăti 0,78% faţă de 0,5 în prezent.

Potrivit noului proiect, fiecare angajat ar urma să îşi achite singur contribuţiile. Proiectul este în dezbatere publică, iar dacă va fi aprobat, va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Patronat: Majorarea contribuţiilor sociale este o măsură nejustificată economic, social sau politic

Majorarea contribuţiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activităţi independete este o măsură nejustificată, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, citat de Mediafax.

„Măsura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Creşterea veniturilor la buget şi reducerea deficitelor nu se fac prin creşterea taxelor la actori”, a afirmat Agathon.

Persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti, din 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului, lansat joi în dezbatere publică.

Agathon a afirmat că ieşirea din criză este posibilă doar prin investiţii publice masive sau reducerea taxelor şi impozitelor.

„În loc de asta noi vedem deocamdată doar discuţii despre creşterea taxelor, ceea ce este neacceptabil”, a spus el.

Agathon a cerut reprezentanţilor ministerelor Finanţelor şi Muncii ca reţinerea contribuţiilor să se facă la sursă, astfel încât oamenii să nu mai stea la cozi.

Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă, atât de către reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL, cât şi de către Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române sau sindicate.

Antena3.ro

Lasati un comentariu