O industrie muribundă a crescut de 14 ori în acest an

• publicat la: 27 septembrie 2010
O industrie muribundă a crescut de 14 ori în acest an

Exploatarea cuprului, aproape inexistentă în ultimii ani, a explodat în 2010, cantităţile extrase fiind de 14 ori mai mari decât anul trecut, în primele şapte luni ale anului. Există şi doi mari beneficiari: compania de stat Cuprumin Abrud şi o altă companie românească care preia minereul şi îl vinde în străinătate.

Există o industrie din România care s-a descurcat grozav în plină criză, în timp ce majoritatea celorlalte se aflau în vrie. În prezentarea indicilor producţiei industriale pe primele şapte luni, Statistica arată o creştere de 14 ori în dreptul exploatării de minereuri feroase iar Comisia Naţională de Prognoză vede un avans de 750% al acestui sector în tot anul 2010.

Pentru a elucida “ misterul” acestui boom sectorial ne-am adresat Ministerului Economiei pentru a ne lămuri despre ce minereuri este vorba şi ce firme sunt responabile de extragerea lor. “Într-adevăr avem o creştere sectorială puternică pe feroase şi asta se datorează unui singur lucru. Cupru Min Abrud, care a fost închisă anul trecut, a început să lucreze, din nou, anul acesta. Toată această creştere este dată de cupru pentru că alte minereuri feroase nu se mai exploatează. E adevărat că mai e puţin mangan care se duce la Galaţi dar cantităţi mici”, a spus pentru Money.ro, Sorin Găman, director Resurse Minerale din cadrul MEC.

Potrivit acestuia, cuprul este acum un produs foarte căutat pe pieţele internaţionale cu un preţ care urcă mereu. Drept urmare societatea din Abrud a reuşit să-şi redeschidă porţile şi să lucreze la turaţie maximă după mai mulţi ani de agonie.

www.money.ro

Lasati un comentariu