Peste o lună, românii vor rămâne fără medicamente compensate şi gratuite
Criza subfinanţării din Sănătate va atinge apogeul în ultimul trimestru din acest an, în contextual în care fondurile alocate pentru 2010 s-au terminat la finele celui de-al doilea trimestru, iar pentru a acoperi deficitul din trimestrul 3 s-a făcut deja o rectificare bugetară.
„Criza bugetară din Sănătate este deja o problemă istorică. În anii trecuţi, s-a alocat un buget care să ajungă doar pentru trei trimestre, faţă de consumul real. În ultimul trimestru din 2009, s-au luat bani din bugetul pentru 2010, iar bugetul pentru acest an a putut susţine consumul de medicamente doar din prima jumătate a anului”, a explicat Sorin Popescu, Corporate Affairs Director, al Amgen România, în cadrul Formului de Sănătate, organizat de Forum Invest. Acesta a adăugat că pentru a acoperi cheltuielile din T3, s-a realizat deja o rectificare bugetară, prin urmare, al patrulea trimestru este descoperit.
În 2011 vor fi alocaţi şi mai puţini bani
În plus , reprezentantul Amgen a mai arătat că potrivit strategiei fiscale pentru 2011-2013, bugetul alocat pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va scădea anul viitor cu 13%, ajungând la 3,1% din Produsul Intern Brut, fapt ce va agrava şi mai mult subfinanţarea din acest domeniu, mai ales că PIB-ul din 2010 a scăzut comparativ cu cel din anul precedent.
„Problemele acestui sector sunt subfinanţarea şi utilizarea neeficientă a fondurilor”, a mai afirmat Sorin Popescu, adăugând că în acest context autorităţile vor să facă economie în sectorul cel mai reglementat din piaţă, adică piaţa farmaceutică. „Nimeni nu ţine cont de cheltuielile din spitale”, a spus acesta, completând că acest fapt va avea un impact direct asupra pacienţilor.
Mai trebuie menţionat că, potrivit autorităţilor, criza economică este principalul motiv pentru care este nevoie de economisire în sectorul Sănătăţii, dar potrivit Amgen, nu se ţine cont de faptul că toate ţările din Europa care au intrat în criză nu au redus fondurile pentru Sănătate. „România ocupă ultimul loc din Europa, în funcţie de bugetul alocat Sănătăţii din Produsul Intern Brut şi este sub media ţărilor africane”, a detaliat Sorin Popescu.
Curierul Naţional