Rinichiul artificial implantabil este aproape gata

• publicat la: 5 septembrie 2010
Rinichiul artificial implantabil este aproape gata

Primul prototip al unui rinichi artificial implantabil va fi disponibil pentru aplicaţii clinice in circa 5-7 ani.

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au anunţat că au pus la punct, in cadrul unei colaborări cu mai multe echipe de cercetători de la alte universităţi, primul prototip al unui rinichi artificial implantabil. Potrivit oamenilor de ştiinţă, el va putea fi utilizat in aplicaţii clinice in circa 5-7 ani.

„Aparatura a fost astfel proiectată incât să se obţină majoritatea beneficiilor asigurate de un transplant de rinichi”, a comentat Shuvo Roy, coordonatorul cercetătorilor implicaţi in proiect.
Sistemul cuprinde două stadii, in primul fiind utilizate sofisticate filtre microscopice pentru filtrarea sângelui de toxinele metabolice, in timp ce in cel de-al doilea, in interiorul unui bioreactor se realizează (prin ingineria ţesuturilor) creşterea de celule destinate să mimeze acţiunea renală in reglarea nivelului de electroliţi, metaboliţi şi apă astfel incât să-i permită aparatului să desfăşoare celelalte funcţii biologice ale unui rinichi sănătos.

Prima fază a proiectului, finalizată recent, s-a concentrat pe dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru reducerea dimensiunilor aparaturii la unele compatibile cu implantarea lui intr-un organism viu, şi testarea funcţionării diferitelor componente ale acestuia pe modele animale.

Intr-o situaţie in care se dispune de un număr limitat de donatori de rinichi pe an, cei mai mulţi pacienţi trebuie să recurgă la dializă, dar protocoalele de dializă actuale prevăd 3 şedinţe pe săptămână cu o durată cuprinsă intre 3 şi 5 ore. In fapt, a explicat Roy, acest tratament suplineşte doar in proporţie de 13% funcţia renală, cu consecinţe grave pe termen lung asupra sănătăţii pacienţilor.

descopera.ro

comentarii

de cici la 28 octombrie 2012 - 13:03

abia asteptam succes

Lasati un comentariu