Ce nu inveţi la facultate despre viaţa la birou

• publicat la: 17 octombrie 2010
Ce nu inveţi la facultate despre viaţa la birou

Proaspăt absolvenţii de facultate  trăiesc cu impresia că au invăţat tot ceea ce era de invăţat de pe băncile instituţiei prin care au trecut. Experienţa a arătat că, de cele mai multe ori, nivelul teoretic cu care au intrat in contact nu i-a pregătit şi pentru probele practice pe care urmează să le dea, in calitate de angajaţi ai unor companii.

Iată o listă compusă de specialiştii in HR citaţi de Monster.com cu cele mai importante aptitudini pe care nu le inveţi la facultate.

Lista este impărţită in două segmente bine definite, in funcţie de aptitudinile comunicării interumane şi aptitudinile de management al carierei.

Aptitudinile comunicării interumane sunt extrem de importante indiferent de postul pe care il ocupi.

Abilităţi oratorice

Experţii au ajuns la concluzia că există foarte mulţi absolvenţi incapabili să prezinte compania intr-un mod profesionist in faţa unei audienţe, indiferent de natura acesteia.

Un angajat care nu poate să se prezinte bine nici pe el insuşi nu va fi capabil niciodată să ajute compania să se dezvolte, consideră specialiştii in HR.

Caută activităţi de voluntariat in care să pui in practică vorbirea in public, in faţa unei audienţe mai puţin numeroase.

Inainte de a te prezenta in faţa oamenilor gândeşte-te care sunt cele mai importante lucruri pe care ai vrea ca cei care te ascultă să le cunoască, pregăteşte câteva detalii-cheie şi ce ai vrea ca ei să facă in legatură cu asta, te sfătuiesc specialiştii.

Aptitudinea de a controla discuţiile tensionate

Conversaţiile tensionate sunt inevitabile in orice loc de munca, iar cei care nu ştiu cum să le controleze eficient vor avea parte de moment dificile in activităţile zilnice.

Secretul este să te concentrezi asupra rezultatelor, nu a emoţiilor, sunt de părere specialiştii.

Incearcă să ii priveşti pe ceilalţi ca pe nişte persoane decente şi raţionale, chiar dacă au un punct de vedere total opus faţă de al tău.

Când ceilalţi se simt respectaţi şi au incredere in ceea ce te motivează pe tine, ei vor incerca să te asculte, la rândul lor.

Odată stabilit compromisul, impărtăşeşte cu incredere perspectiva ta şi invită partenerul de discuţii să facă acelaşi lucru.

Munca in echipă

Ideea de a munci intr-o echipă, in care deşi ideile variază trebuie respectate, este relativ nouă pentru mulţi absolventi de facultate, sunt de părere experţii.

Absenţa acestei aptitudini are dezavantaje considerabile, intrucât te poate duce la crearea unei reputaţii proaste la job sau chiar la concediere.

Acceptă faptul că ai primit un post mai puţin important, in favoarea colegilor cu experienţă.

Ascultă mai mult decât vorbeşti şi fii respectuos faţă de ceilalţi atunci când ai un alt punct de vedere.

Foloseşte-i pe cei mai buni „jucători” drept model pentru cariera ta.

Aptitudinile de management al carierei iţi vor fi de folos pentru a obţine primul job şi te vor ajuta să obţii cât de curând, o promovare.

Răbdarea şi modestia

Dacă ceri un salariu prea mare incă de la inceput sau aştepţi o promovare prea curând fără să fi demonstrat ceva, tot ce vei reuşi să faci este să iţi câştigi o reputaţie proastă de angajat care nu işi cunoaşte adevărata capacitate.

Poartă o discuţie cu liderii pe care ii admiri din organizaţie pentru a-ţi face o idee despre cum au evoluat profesional de-a lungul timpului şi vei vedea că munca, răbdarea şi modestia sunt elemente cheie in succesul lor.

Fii cel care deţine informaţia

Unul dintre cele mai impresionante lucruri pentru un angajator este capacitatea absolventului de a vorbi deschis despre evenimentele legate de domeniul jobului pe care tocmai l-a obţinut.

Citeşte o gamă largă de publicaţii pentru a-ţi imbogăţi cât mai mult cunoştinţele şi intreabă-l pe şeful tău care publicaţii specializate şi ce bloguri sunt importante pentru companie, te sfătuiesc specialiştii.

Managementul timpului

Absolventul se regăseşte de multe ori in situatia in care s-ar putea simţi obligat să accepte orice sarcină in plus, lucru care ii ingreunează eforturile de management al timpului.

Riscul in acest caz este ca proaspătul angajat să neglijeze activităţile de bază in efortul său de a se autodepăşi, sustin experţii.

Managementul timpului implică abilitatea de a-ţi coordona energia şi atenţia, iar şeful tău este cel care te poate sfătui in legătură cu obiectivele tale profesionale şi te poate ajuta să iţi pui in ordine priorităţile.

Sursa: Bloombiz

Lasati un comentariu