Cum îţi dispar banii în câteva secunde chiar şi fără să-ţi dezvălui PIN-ul

• publicat la: 9 octombrie 2010
Cum îţi dispar banii în câteva secunde chiar şi fără să-ţi dezvălui PIN-ul

Oana a fost jefuită pe stradă, luni seară, în cartierul Băneasa din Bucureşti, hoţii furându-i din poşetă mai multe bunuri, printre care şi un card. Au trecut câteva ore până când victima a anunţat banca şi a solicitat blocarea cardului. Timpul a fost suficient pentru ca hoţii să folosească banii. Peste o mie de euro au dispărut din contul femeii, după cum ne-a relatat Oana ieri.

Banii au fost plătiţi online, prin intermediul unor site-uri. Cum a fost posibil? Hoţii nu deţineau totuşi codul PIN. Specialiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au explicat, pentru gândul, că Oana este unul dintre sutele de bucureşteni care, în ultimele zile, au reclamat furtul banilor de pe card. Poliţiştii ne-au explicat apoi ce metode folosesc cei care golesc cardurile furate şi mai ales ce putem face pentru a ne proteja.

Metodele hoţilor

Cel mai probabil, spun poliţiştii, în acest caz, hoţii au folosit site-uri care nu solicită date suplimentare de siguranţă la utilizarea cardului. Astfel, este suficient să completezi câteva câmpuri dintr-un formular online, cu datele existente deja inscripţionate pe card. Este vorba despre numărul cardului, data expirării, numele utilizatorului şi codul inscripţionat pe verso. Banca i-a furnizat, în cele din urmă, Oanei date despre site-urile către care au fost făcute plăţile şi despre sumele tranzacţionate. Victima a descoperit astfel că hoţii au plătit pentru serviciile unui site pornografic din Portugalia. Totodată, ea a solicitat băncii oprirea tranzacţiei, dar acest lucru i-a fost refuzat.

Avem multe astfel de cazuri în ultima perioadă. Sunt de ordinul sutelor„, anunţă poliţiştii de la Crimă Organizată. „Numeroşi deţinători de carduri reclamă că au fost efectuate plăţi din conturile lor, deşi nu au achiziţionat bunurile sau serviciile respective. Cei mai mulţi sunt cei care au fost în vacanţe în străinătate, au plătit cu cardul la hoteluri sau la magazine. Metodele folosite în aceste cazuri diferă. Nici nu este nevoie să ai asupra ta cardul. Pot fi copiate datele de pe card pe o hârtie, iar informaţiile astfel obţinute pot fi introduse online, la cumpărarea unor produse”.

Alteori, datele de siguranţă şi de identificare sunt copiate în momentul în care deţinătorul legal efectuează plăţi la hotel, magazin sau benzinărie. Unii vâzători sau alţi angajaţi folosesc un hand-skimmer, un dispozitiv cât un pager, prin care trec cardul înainte de a-l trece prin POS. Datele copiate sunt apoi utilizate în tranzacţii neautorizate. Este şi cazul celor care folosesc astfel de dispozitive la ATM-uri. Ei clonează apoi cardul şi îl folosesc la achiziţionarea de produse sau servicii.

În alte cazuri, hackerii atacă baze de date ale unor magazine online, copiind datele clienţilor şi folosindu-le ulterior.

Cum îţi poţi proteja banii?

Recomandările poliţiştilor sunt ca posesorii de carduri să folosească doar site-urile sigure la plăţile online. Astfel de siteuri solicită de regulă date suplimentare clienţilor, în afara celor inscripţionate pe card, astfel încât nu oricine intră în posesia cardului respectiv să îl şi poată folosi.
altă soluţie este ca, atunci când se efectuează o plată online, cardul să fie alimentat anterior cu suma exactă, după care, o perioadă, să rămână gol, pentru a elimina posibile tentaţii. Unele bănci au mers până acolo încât emit pentru posesorii de carduri care efectuează tranzacţii online parole temporare, care permit operaţiuni pentru doar câteva minute. În acest fel, cei care ar dori să efectueze ulterior operaţiuni frauduloase nu ar reuşi, pentru că valabilitatea parolei este expirată.

În ceea ce priveşte magazinele care folosesc dispozitive POS fără a solicita PIN-ul, poliţiştii spun că legislaţia le permite acest lucru. Numeroase cazuri dintre cele înregistrate până acum au în vedere exact acest gen de dispozitive. Amplasamentele sunt de regulă cunoscute de hoţi, care, după ce sustrag carduri, le folosesc la astfel de puncte comerciale.

Prejudicii de zeci de mii de euro în Capitală

Numărul reclamaţiilor înregistrate în Capitală este, în ultimele zile, de ordinul sutelor, în timp ce valoarea prejudiciului este de câteva zeci de mii de euro. Reclamanţii nu recunosc anumite plăţi şi sunt trimişi de bănci la Poliţie, pentru a face plângeri. Nu toţi sunt despăgubiţi de bănci, acest lucru depinzând de regulile fiecărei instituţii bancare sau de context. Au fost şi situaţii în care din verificări s-a stabilit de exemplu că propriul copil folosise datele reclamantului pentru a cumpăra jocuri de pe Internet.

gandul

Lasati un comentariu