Facturi de apă pe baza consumului real. O posibilă realitate

• publicat la: 11 octombrie 2010
Facturi de apă pe baza consumului real. O posibilă realitate

In cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local  , unul din punctele înscrise pe ordinea de zi  se referea la  aprobarea Studiului de fezabilitate ,a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării proiectului”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judetul Satu-Mare”.

Lucrarea va fi una de anvergură .  Master Planul  in sectorul de apă şi apă uzată din judeţul nostru, ca strategie de dezvoltare pentru perioada 2007-2037 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr.36/06.02.2009.

Proiectul va fi derulat de SC Apaserv SA, operatorul oficial de apă şi canal din judeţul Satu-Mare. Momentan se aşteaptă primirea avizului de la Ministerul Mediului .

Potrivit celor declarate de ec.Pop Liviu, şeful secţiei careiene a Apaserv SA ,după obţinerea   finanţării se vor organiza licitaţiile pentru desemnarea firmei care va realiza aceste lucrări.Odată incheiate licitaţiile se preconizează ca undeva in a doua jumătate a anului viitor să  demareze lucrările efective.

Valoarea totală a investiţiei pentru municipiului Carei este de 22 milioane  Euro . Termenul de finalizare preconizat pentru această lucrare este sfârşitul anului 2015.

In cadrul proiectului sunt prevăzute a se realiza:

-reabilitare reţele de apă de pe 16 străzi , in lungime totală de 9,56km

-extinderea reţelei de apă  pe 10 străzi, totalizând 3,56 km

-construcţia de noi puţuri şi reabilitarea celor existente la Doba

-reabilitarea Uzinei de apă şi a staţiei de pompare de la Doba

-lucrări de extindere a canalizării pe  17 km, pe un număr de 55 de străzi

-reabilitarea canalizării pe  7,55km repartizaţi pe 13 străzi

-recăptuşirea conductei de aducţiune Doba-Carei, pe 21,50km

-reabilitarea branşamentelor la case

-branşamente noi

Pop Liviu a preluat conducerea secţiei careiene in primăvara acestui an şi de atunci a incercat să identifice problemele datorită cărora apa noastră are calitatea pe care o ştim  cu toţii.Om al faptelor mai mult decât al  vorbelor, cu o bogată experienţă in domeniu, a reuşit să urmarească şi să identifice  lacunele sistemului de alimentare cu apă al oraşului, sistem cu peste 40 de ani vechime. Dacă la Satu-Mare  s-au mai făcut lucrări de intreţinere de-a lungul timpului, la noi au fost neglijate in totalitate de către toţi cei care s-au perindat la conducerea acestei societăţi , fie că s-a numit IGO, Direcţia de apă-canal sau altfel.

Reţeaua de apă a oraşului este in proporţie de 80% realizată din conducte de azbociment iar branşamentele sunt in totalitate din oţel.Mare parte din conductele din azbociment sunt  corodate ,au pierderi de apă şi  pun în pericol sănătatea populaţiei (pot cauza cancer).

Noile conducte ce se vor realiza prin proiectul menţionat vor fi din polietilenă .

Conform celor declarate de Pop Liviu, la intreruperile de curent  in sistem apare fenomenul de apă murdară.In perioada  care a trecut de la venirea sa la Carei,  a incercat  să identifice şi alte cauze care duc la apariţia  apei  cafenii de la robinetele noastre.

Alimentarea blocurilor  dintr-o singură sursă  duce la apariţia depunerilor la capătul conductei. Alimentarea in inel, adică alimentarea din două direcţii elimină acest pericol şi nu permite acumularea depunerilor ,datorită circuitului existent.Profitând de  execuţia lucrărilor de la Kaufland, s-a realizat un inel de legatură in zona str. M Viteazu cu  cart. MV II, bl14( din spatele CEC-ului).

Se preconizează a se mai realiza un  inel de legătură intre str.Ady Endre şi M Viteazu şi Str.Mozart cu Bartok Bela.

Secţia careieană a Apaserv-ului preia in medie 15 sesizări pe zi de la populaţie.Unele sesizări vin pe filiera dispeceratului de la Satu Mare.Dacă doriţi să  sunaţi la secţia Carei, intre orele 8-15, o puteţi face la nr de telefon 0261/864899 sau 0734/221096 sau pentru apeluri gratuite puteţi utiliza linia verde 0800827776.

Discutând  cu Pop Liviu , am aflat că aici, la Carei, se confruntă cu situaţii mai deosebite decât  cele intâlnite la Satu-Mare . Debranşarea rău-platnicului de la reţeaua de apă nu se poate realiza fără a afecta şi ceilalţi locatari de pe scara de bloc vizată.Lipsa contorizării individuale ,inafara spaţiilor de locuit duce la astfel de ipostaze.Toate greutăţile derivă, spune dânsul, in special din lipsa asociaţiilor de locatari.

“ La Satu-Mare  s-a reuşit realizarea contorizării individuale a populaţiei , inafara apartamentului de locuit, in urmă cu ani buni.Contorizarea s-a făcut de o firmă agreată de Apaserv iar oamenii au plătit totul, inclusiv montarea contorului.Aici ne confruntăm cu o altfel de situaţie.Deşi ne-am străduit să convingem locatarii blocurilor de eficienţa unei astfel de lucrări, acceptând chiar să îi atragem cu  avantaje substanţiale cum ar fi oferirea contorului şi a intregii manopere de montare cu titlu gratuit, tot nu am reuţit să ii determinăm să inţeleagă justeţea acestei acţiuni.In 3 luni am făcut  60 de contorizări in condiţiile in care aveam şi alte lucrări de realizat . O parte din contorizari le-am făcut in faţa apartamentelor sau ,acolo unde a fost posibil, in beciuri.Sunt blocuri care au mari probleme cu subsolul, există beciuri inundate care pe lângă că sunt adevărate focare de infecţie ingreunează şi intervenţiile in caz de urgenţe.

Contorizarea individuală exterioară, la limita de proprietate ar aduce o serie de avantaje. In primul rând ar dispare conducta  veche de peste 30 de ani , degradată şi nocivă precum şi  coloanele existente , s-ar  elimina pierderile iar in cazul unui rău-platnic se va putea acţiona individual ,nemaifiind nevoie ca toţi ceillalţi locatari să suporte consecinţele debranşării.

Facturile se vor emite numai pe baza consumului indicat de apometrele aflate la uşa clienţilor.Se vor elimina astfel situaţiile in care citirea contoarelor montate in interiorul apartamentelor este ingreunată  de lipsa de cooperare a locatarilor” a declarat pentru Buletin de Carei, Pop Liviu.

Se cunosc situaţii in care unii refuză constant să declare consumul lunar de apă iar acesta este suportat de către ceilalţi locatari de pe scara blocului.Sau situaţii in care nu se declară consumul real  inregistrat de apometrul interior.Decizia este a utilizatorilor.

La ora actuală , in Carei există doar 12 asociaţii de locatari , asociaţii care au apelat şi la programul de reabilitare termică a blocurilor, beneficiind de avantajele corespunzătoare .

Daniela Ciută

Lista străzilor propuse pentru reabilitare reţea apă

Str. C.Mille, Căplenilor,Spicului,Densuşeanu,Liviu Rebreanu,Macului,Viilor,Salcâmului,Rozelor,Albinelor,Gheorghe Lazăr,Muncitorilor, cart.25Octombrie

Lista străzilor propuse pentru extindere reţele apă

Str.Jokai Mor,Doina, Pomilor,Livezilor,Zorilor,Trubadurilor,Văcărescu,Lăutarilor,St.O.Iosif, Iza

Lista străzilor propuse pentru reabilitare canalizare

Str.1 Mai,Calea Armata Româna,Sase case,1 Decembrie1918,A.I.Cuza,C.Mille,C.Coposu,Doina,Ecoului,Gh.Lazăr,Lisyt Ferencz,N Iorga,Tireamului.

Lista străzilor propuse pentru extinderea reţelei de canalizare

Str.Bălţilor,Dorului,Porumbeilor,V.Pârvan,25 Octombrie,Vlahuţă,Bârsan,Bicazului,C.Mille,Negruzzi,Câmpului,Carol Davilla,Cerbului,Crişan,Curuţilor,Dacia,Dr.Marinescu,Ecoului,Eroilor,Esenin,Enescu,Galilei,Ghiocelului,Alexandrescu,Grof K Sandor,I Ghica,I Vidu,Iza,Jokai Mor,Lacului,Lăutarilor,Livezilor,Eminescu,Maior,Makar Alajos,Mărăşeşti,Mărului,M Basarab,Mică,M Viteazu,Mioriţei,Morii,Muncitorilor,Nuferilor,Odobescu,Progresului, Salcâmilor,Sinagogii,Sindicatelor,St.O. Iosif,Stadionului, St.cel Mare,Trandafirilor,Uzinei,Văcărescu

comentarii

de IRINA la 11 octombrie 2010 - 18:01

SA FACA CANCER CEI CARE AU PROVOCAT ACEASTA SITUATIE SI PE CARE I-A DURUT IN COT 20 DE ANI,CEI CARE S-AU PERINDAT PRIN FRUNTEA PRIMARIEI,NU AU FACUT NIMIC CU APA CAREIENILOR,DOAR AU DAT DIN GURA,SOLUTII IOC,CA DE OBICEI !!!

de toth zoltan la 12 octombrie 2010 - 09:47

lasati cancerul ca si asa e multa lume bolnava, asta e tara in care traiti !!! promisiuni desarte, vise fabricate, ce naiba va tot plangeti? Trebuie sa inghititi si sa taceti, asta ii legea la noi in tara. De zeci de ani se traieste asa, voi credeti ca se va face vreo schimbare? Nu cred, poate peste vreo 100 de ani, si nici atunci nu e sigur. Fiti seriosi

de Vajka Elemer la 13 octombrie 2010 - 08:28

Aveti dreptate. Este numai o „posibila” realitate. Pentru reabilitarea sistemului este nevoie de bani, de vointa politica si administrativa, dar si de voina oamenilor, care ezita sa mai plece urechea la tot felul de planuri asa zis salvatoare. Vă mai amintiţi cum ni s-a spus că acele contoare de apartament ne vor salva şi că ele sunt „obligatorii”? Acum nici nu sunt băgate în seamă la repartizarea consumului! Aşadar, despre ce vorbim? Mă bucură optimismul şi implicarea redactiei Buletin de Carei. Dar cu o floare nu se face primăvară!

de tiki-taka la 13 octombrie 2010 - 10:08

astea sant din cauza UDMR-ULUI ca ei voteaza pe aceasi INCOMPETENTI nu conteaza numai sa fia AMIEINK..votalil pe KOVACS SI KAIZER….

de pentru vajka la 13 octombrie 2010 - 13:07

sa vedem; vorbesti ca satmarean sau ca un careiean? sau slujba e una si domiciliul alta? Una e ce s-a spus si cu totul alta e realitatea; de fapt , Cine a spus?Sa ne amintim cum pe vremea cand Tamas pastorea destinele urbei , milos din fire , l-a pus pe fostul coleg Dorel, sef peste Directia apa-canal.La nici doua saptamani de la instalare, unde credeti ca se relaxa Dorel? la nimeni altul decat Hagen alias fluiddecarei=contoare, in nu prea departata Germanie! N-a trecut mult de la reintoarcerea sa in campul muncii si cu forte proaspete „propune” o contorizare municipala! zis si facut, ca doar careieanul e bun de plata; cu cat apesi mai mult bocancul cu atat va fi mai usor de manevrat.Daca la SM e testat acest tip de contorizare si nu se plange nimeni, de ce sa nu se faca si la Carei? chiar daca nu mai ia nimeni comision si excursii nemtesti.Sau ii e frica cuiva ca va fi mai bine si se va vedea de fapt ce interese au avut altii si cat au putut sa … jumuleasca.

de consumator satu mare la 14 octombrie 2010 - 16:40

I a contorizati-va frumos ca si noi si platiti consumul real …Sa va puneti contoarele pe casa scarii ca sa se poata avea acces la ele….Pt ca este o limita de proprietate si in casa mului nu poti intra fara acordul lui….Si se plateste consumul real nu platesti si ce a consumat vecinul…A veti la restantieri ca ii apuca durerile de cap pe cei de la aps cand vad ce situatie jalnica este acolo…Felicitari si putere de munca D-nului Liviu Pop….

de doi la 25 octombrie 2010 - 06:57

##########################################################################
Cine credeti voi ca o sa-si umple casa cu tevi pentru apa numai ca sa fie apometrele la usa ?
Ar trebui montate la subsolul cladirii separat pentru fiecare locatar sau in cel mai rau caz sa ramana unde sunt si sa semneze un acord intre locatar si Apaserv in sensul permiterii accesului lucratorului acestuia, in locuinta pentru citirea contorului de apa.
NICIODATA nu o sa mai pun nici o teava in plus prin locuinta. O sa arate locuintele pline de tevi inestetice . Si ca mine cred ca sunt multi altii .

Lasati un comentariu