In octombrie se plantează narcisele

• publicat la: 18 octombrie 2010
In octombrie se plantează narcisele

Amenajarea unei grădini de primăvară incepe din toamnă, mai precis din luna octombrie. In această perioadă temperaturile se menţin incă pozitive şi noaptea şi nu există pericolul de ingheţ. Bulbii plantaţi au timp să işi dezvolte rădăcinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe măsură ce temperaturile vor scădea şi nu vor creşte frunzele. Acestea vor răsări in primele luni ale primăverii.

Plantele cu bulbi au un ciclu de viaţă care include o perioadă de repaus pe durata sezonului rece. Există bulbi de primăvară şi bulbi de vară (exemplu: dalia), aceştia din urmă se plantează primăvara dupa ce a trecut pericolul ingheţului.

Bulbii de primăvară (laleaua, narcisa, zambila ) se ingroapă la o adâncime suficient de mare incât să nu sufere din pricina gerului, in medie la 10-20 cm in funcţie de mărimea fiecărui bulb. In cazul bulbilor de vară nu mai este necesar să ii ingropăm atât de adânc, ci vom respecta cerinţele fiecărei specii.

Pământul in care plantăm bulbii trebuie bine ales. Trebuie să fie un pământ nisipos, uşor, in care să nu băltească apa. Acesta va favoriza creşterea rădăcinilor şi nu va permite stagnarea apei, care ar putea să afecteze bulbii fie prin putrezire fie prin ingheţ.

Bulbii nu se udă decât imediat după plantare. Udatul se face doar in cazuri excepţionale in toamne secetoase, care sunt rar intâlnite in clima din România. Ca o măsură de precauţie, putem aşeza peste parcela unde am plantat bulbii de primăvară un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protecţie mai bună impotriva gerurilor uscate.

Arbori şi arbuşti decorativi

Protejează tulpinile copăceilor nou plantaţi, incolăcind sârmă in jurul lor (destul de larg pentru a nu le distruge scoarţa) – astfel rozătoarele nu se vor mai infrupta din ele in timpul iernii. Acoperă „armura” cu o folie de plastic care să ajungă deasupra nivelului zăpezii. Udă-i până când ingheaţă pământul.

Peluza -gazonul

Adună frunzele căzute in fiecare săptămână căci iarba are nevoie de foarte multă lumină pentru a-şi umple rezervele de substanţe nutritive. Tunde peluza pentru ultima oară, apoi aplică o doză slabă de fertilizant aplicată, pe cât posibil, intr-o zi uscată şi caldă.

Brazda de flori

Scoate toate plantele anuale din gradină, adăugându-le in grămada de compost. Este bine ca plantele bolnave să fie arse. In ceea ce priveşte plantele perene, le poţi tunde până la pământ, pregătind brazdele pentru plantele bulboase cu flori de primăvară. Incă poţi planta bulbii de primăvară, atât timp cât solul nu este ingheţat.

Grădina de fructe şi legume

In noiembrie poţi recolta butaşi de crengi lemnoase de la tufele de zmeură, coacăze şi agrişe. Este momentul să culegi prazul şi alte rădăcinoase precum morcovii, sfecla şi napii. Conopida poate fi lăsată in brazdă, dar frunzele trebuie indoite şi fixate peste inflorescenţă, protejând-o astfel de ingheţ.

sursa  Grădinamea.ro

Lasati un comentariu