Lebedele anunţă o iarnă grea

• publicat la: 23 octombrie 2010
Lebedele anunţă o iarnă grea

Suavele lebede Bewick ne dau veşti proaste: au ajuns deja în Anglia, din îndepărtata Siberie. Observatorii spun că asta înseamnă că iarna va veni curând, cu nămeţi de zăpadă şi temperaturi extreme.

Britanicii au observat că lebedele Bewick din Siberia au migrat deja la ei, cu 20 de zile mai devreme decât normal. Asta înseamnă că iarna este foarte aproape şi va fi cu zăpadă din belşug şi frig de îngheaţă pietrele. Mai mulţi cercetătorii europeni au anunţat deja că se aşteaptă la una dintre cele mai aspre ierni din ultimul mileniu.

Eugen Petrescu, de la Societatea Ornitologică Română (SOR), era ieri în Deltă şi ne-a spus ce a văzut, de la faţa locului. „Au sosit deja gârliţele mari, care iernează la noi. Am observat şi nişte ulii şoricari, sturzi şi fluierari, în drumul lor spre nordul Africii”, ne-a explicat Eugen Petrescu. Aceste specii migrează din calea frigului, din nordul continentului spre nordul Africii, deci iarna este foarte aproape.

Noaptea trecută a fost cea mai rece din această toamnă, minus 5 grade la Braşov şi minus 3 grade la Bucureşti. Meteorologii români spun că în weekend temperaturile urcă cu 2-4 grade, până la 18 grade în sudul ţării, duminică, iar luni chiar 20 de grade.

Vremea de iarnă este aşteptată la sfârşitul lunii noiembrie, dar a nins deja la munte, în nordul ţării.

Specialiştii britanici au comparat situaţia de acum cu cea din 2009, când migraţia păsărilor a început cu zece zile mai devreme decât se aşteptau, iar iarna 2009-2010 a fost una dintre cele mai friguroase din ultimii 30 de ani.

click.ro

Lasati un comentariu