Profesorii, obligaţi ca la grevă să asigure o treime din activitate

• publicat la: 15 octombrie 2010
Profesorii, obligaţi ca la grevă să asigure o treime din activitate

O iniţiativă legislativă depusă la Senat de un grup de 33 de senatori PDL obligă profesorii ca, în situaţia declanşării unei greve, să asigure o treime din activitatea didactică, prin care să se asigure o desfăşurare continuă a procesului de predare-învăţare-evaluare în fiecare unitate de învăţământ, potrivit Mediafax.

Proiectul a fost depus la Senat, în această săptămână, de către fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău. Iniţiativa prevede introducerea unei prevederi în Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă. Noua prevedere stabileşte că „personalul didactic poate declanşa grevă cu condiţia asigurării a cel puţin o treime din activitatea didactică, fără a pune în pericol dreptul la educaţie al elevului, treime care să asigure o desfăşurare continuă a procesului de predare-învăţare-evaluare în fiecare unitate de învăţământ”.

În expunerea de motive se menţionează că, potrivit Legii 168/199, în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului
şi televiziunii publice, în unităţile de transporturi, în unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, greva este permisă cu condiţia ca organizatorii şi conducătorii grevei să asigure serviciile esenţiale, dar nu mai puţin de o treime din activitatea normală, cu satisfacerea necesităţilor minime de viaţă ale comunităţilor locale sau pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor.
Semnatarii menţionează că aceste condiţii nu au fost prevăzute şi pentru unităţile de învăţământ, deşi „activitatea de învăţământ este un serviciu esenţial pentru comunitate”. Iniţiatorii susţin că propunerea lor este necesară pentru protejarea interesului superior al copilului , precum şi pentru asigurarea dreptului la învăţătură garantat de Constituţie.

RL online

Lasati un comentariu