Tokes spune că statul român nu asigură maghiarilor sistem integral de învăţământ superior

• publicat la: 31 octombrie 2010
Tokes spune că statul român nu asigură maghiarilor sistem integral de învăţământ superior

Europarlamentarul Tokes Laszlo a explicat pentru Adevărul de Seară care sunt motivele care l-au determinat să-i trimită cancelarului Germaniei  Angela Merkel  scrisoarea prin care îşi manifestă nemulţumirea faţă de „multiculturalitatea” de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.
Nemulţumit de învățământul superior în limba maghiară din România, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat pentru Adevărul de Seară, ediţia de Oradea că universitățile private din România, cu predare în limba maghiară – Universitatea Sapientia şi Universitatea Creştină Partium – sunt susţinute financiar de statul ungar. “Aşadar nu doar că nu avem o universitate de stat cu predare în limba maghiară – un lucru obişnuit în Europa pentru minorităţile naţionale, chiar şi în Slovacia există – ci statul român profită financiar de pe urma finanţării din Ungaria, având în vedere că toate impozitele plătite pentru salariile personalului ajung în bugetul de stat al României”,  a declarat Tokes Laszlo. El a precizat că “este o realitate că, raportat la procentul pe care îl reprezintă populaţia maghiară în România,  mult mai puţini etnici maghiari au posibilitatea să înveţe în limba maternă”.

Vrea ingineri maghiari

Europarlamentarul a subliniat că statul român nu a rezolvat încă problema specializării inginerilor în limba maternă, nu există o facultate veterinară în limba maghiară, nu există învăţământ superior în limba maternă, de sine stătător, în domeniul muzicii şi al artelor plastice. “Lista poate continua cu o serie de  instituţii de învăţământ autonome care lipsesc comunităţii maghiare. Putem cataloga drept o victorie că după douăzeci de ani de la căderea regimului comunis,t în anul acesta s-a reuşit pornirea specializării Drept, în limba maghiară, la Sapientia”, a subliniat fostul episcop de Piatra Craiului. “Aşadar – dacă băjbâim pe la suprafaţa problemei – realitatea ne arată că statul român este departe de a asigura comunităţii maghiare un sistem integral de învăţământ superior în limba maternă. Şi încă nici nu am vorbit despre principiul democratic restitutio in integrum, asumat de către România, după căderea comunismului… “, a transmis Tokes Laszlo.

Catedrele maghiare de la UBB nu au putere de decizie

Europarlamentarul a comentat și reacția reprezentanților Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, ca urmare a scrisorii trimise către Cancelarul Germaniei,  Angela Merkel.  “Da, am citit şi cifrele invocate de purtătorul de cuvânt. Este interesant că purtătorul de cuvânt nu menţionează şi câte plăcuţe multilingve se găsesc în clădirile Universităţii „Babeş-Bolyai”, în spiritul acestui multiculturalism, ce putere de decizie autonomă au catedrele maghiare, în ce măsură îşi pot determina strategia de învăţământ, ce independenţă financiară le garantează conducerea universităţii. În acest context ar fi interesant dacă ni s-ar comunica, în mod sincer, şi în ce măsură sunt limitate catedrele maghiare şi germane de spaţiul de manevră al catedrelor omoloage româneşti, în ce limbă se ţin şedinţele Senatului UBB, cât de accesibile sunt, în alte limbi, informaţiile de interes public, hotărârile universităţii etc”, a subliniat europarlamentarul.

El a precizat că dorește să știe “cine decide ce specializări înfiinţează UBB în localităţi locuite preponderent de maghiari şi dacă acestea sunt în concordanţă cu nevoile reale ale comunităţii maghiare.”

sursa: Adevarul.ro

Lasati un comentariu