Un român trăieşte cu 6 euro pe zi, echivalentul unei ore de muncă necalificată in Vest

• publicat la: 6 octombrie 2010
Un român trăieşte cu 6 euro pe zi, echivalentul unei ore de muncă necalificată in Vest

Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe şi contribuţii sociale

O gospodărie totalizează venituri medii lunare de 2.337 de lei, in timp ce veniturile pe persoană s-au situat la 806 lei, echivalentul a 6,4 euro pe zi. Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe şi contributii sociale, potrivit Institutului National de Statistică. Aproape un sfert din români trăiau la limita sărăciei in 2008, inainte de izbucnirea crizei, arată datele Eurostat.

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au scăzut uşor in al doilea trimestru al anului faţă de primele trei luni, de la 2.342 de lei la 2.337 de lei. Din datele publicate ieri de Institutul National de Statistică reiese că veniturile medii lunare pe persoană au fost de 806 lei, ceea ce inseamnă că o persoană poate cheltui pe zi cel mult 27 de lei, adică 6,39 euro. Suma este echivalentă cu salariul pe oră al celor mai prost plătite meserii din Occident – gen spălător de vase.

Cele mai recente cercetări ale Eurostat, Biroul european de statistică, arată că, inainte de criză, in 2008, 23% dintre români erau in pragul sărăciei, procentul fiind şi mai mare la copii, de 33%. Mai multi săraci decât in România erau in Letonia, unde 26% trăiau in sărăcie. Chiar şi aşa, salariul minim in Letonia este de 253 de euro pe lună, faţă de 141 de euro la români, potrivit datelor Eurostat.

Trebuie spus că aceleaşi date ale Biroului european de statistică arată că veniturile celor mai bogati sunt, in medie, de şapte ori mai mari decât ale celor mai săraci români, media in blocul comunitar fiind de cinci. Pe lângă faptul că veniturile pe gospo­dărie sau pe persoană sunt cele mai mici din Europa, cheltuielile medii lunare depăşsesc veniturile băneşti. INS arată că, in trimestrul al doilea, in comparatie cu T1, cheltuielile medii lunare s-au situat la acelaşi nivel, de puţin peste 2.000 de lei, reprezentând 87,5% din venituri.

Astfel, cheltuielile medii lunare pe persoană sunt de 705 lei, potrivit INS, in timp ce veniturile băneşti sunt de 691 de lei pe persoană.

Principalele cheltuieli sunt cele cu consu­mul de bunuri alimentare şi neali­men­tare, cu transferurile către admi­nis­traţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impo­zite­lor, contribuţiilor şi cotizaţiilor, precum şi cu acoperirea unor nevoi legate de pro­ducţtia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru pro­ductia gospodăriei, produse pentru insămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile de consum reprezintă 72,1% din total, iar impo­zitele şi contribuţiile, 16,3% din tota­lul cheltuielilor. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, in apri­lie-iunie 2010, in medie, 41,4% din con­sumul gospodăriilor. Pentru apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, com­bus­tibili şi intreţinerea locuintei, chelt­u­ielile reprezintă 19,3% din total. Chel­tuielile pentru investitii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, pentru cumpărarea de terenuri şi echi­pament necesar productiei gospo­dăriei şi cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică in cheltuielile totale ale gospo­dăriilor populaţiei.

Financiarul

Lasati un comentariu