Aproape 3.000 de tineri au devenit fermieri cu acte în regulă şi cu bani de la UE în cont

• publicat la: 26 noiembrie 2010
Aproape 3.000 de tineri au devenit fermieri cu acte în regulă şi cu bani de la UE în cont

2.783 de tineri români au primit bani de la Uniunea Europeană pentru a se face fermieri. În ultimii doi, primind de la UE sume cuprinse între 10.000 euro şi 25.000 euro, tinerii au avut şansa de a pune pe picioare o exploataţie agricolă.

“Am luat în arendă 50 hectare de păşune, am cumpărat 30 de vaci şi am pornit la drum cu ajutorul banilor primiţi de la Uniune. Pentru punctajul acumulat, ne-au revenit 18.000 euro. Proiectul nostru se derulează pe o perioadă de trei ani, astfel încât am primit în urmă cu un an şi jumătate, când am semnat contractual cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, 60% din sumă, urmând ca la finalizarea proiectului să primim şi restul banilor”, povesteşte Hadnagy Jolan din Lupeni, judeţul Harghita.

Pentru a fi considerat eligibil şi a primi banii de la UE, un solicitant trebuie să aibă vârsta de până la 40 de ani neîmpliniţi la momentul depunerii cererii şi să preia pentru prima dată o exploataţie agricolă cu o dimensiune minimă de 6 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică). În acest caz va primi 10.000 euro nerambursabili. Pentru fiecare UDE suplimentară se acordă 2.000 euro, dar sprijinul total nu poate depăşi 25.000 euro, indiferent de dimensiunea exploataţiei. Astfel, pentru culturi de câmp (cereale şi plante tehnice) dimensiunea minimă este de 20 hectare. În plus, ferma trebuie să fie înregistrată în Registrul exploataţiilor agricole.

sursa  www.capital.ro

Lasati un comentariu