Autonomia Ţinutului Secuiesc, „garanţie instituţională în Tratatul româno-ungar“

• publicat la: 20 noiembrie 2010
Autonomia Ţinutului Secuiesc, „garanţie instituţională în Tratatul româno-ungar“

Delegaţii Consiliului Naţional al Secuilor, care au participat, vineri, la şedinţa găzduită de Parlamentul de la Budapesta, au adoptat o serie de hotărâri, printre care şi solicitarea ca autonomia Ţinutului Secuiesc să fie nominalizată ca o garanţie instituţională a drepturilor şi libertăţilor secuilor, în Tratatul româno-ungar.

Potrivit hotărârilor votate de cei 300 de delegaţi ai CNS prezenţi la şedinţa de lucru a organizaţiei care a avut loc în Parlamentul de la Budapesta, organizaţia consideră că este important ca în perioada preşedinţiei ungare a Uniunii Europene şi ulterior acesteia să se acorde o atenţie deosebită atât obligaţiilor asumate de statele membre ale UE cu privire la protecţia comunităţilor naţionale, etnice şi lingvistice, cât şi menţinerii diversităţii culturale a Europei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderii CNS cer “să se facă paşi hotărâţi” în vederea elaborării reglementărilor europene care servesc protecţia comunităţilor naţionale tradiţionale, iar Comunitatea Europeană să sprijine Ţinutul Secuiesc, pentru a fi reprezentat în Comitetul Regiunilor, ca regiune europeană istorică şi, de asemenea, “să acorde atenţie deosebită protecţiei popoarelor mici, periclitate” şi să elaboreze normele de nivel european pentru ocrotirea acestora.

Totodată, reprezentanţii CNS îşi doresc ca, în cadrul manifestărilor care prezintă şi popularizează maghiarimea şi Ţinutul Secuiesc să primească spaţiu şi posibilităţi de prezentare şi popularizare.

sursa   Adevărul

comentarii

de ds la 21 noiembrie 2010 - 20:18

stiti care-i partea trista cu ungurii din transilvania? nici unul dintre ei nu stie sigur ca este ungur. majoritatea vorbitorilor de maghiara din ardeal sunt romani, secui, si tigani maghiarizati fortat. urmasii ungurilor din evul mediu numara cateva zeci de mii in cel mai bun caz… asa ca arienilor unguri, nu mai dati citate din istorie scrisa pe wikipedia si pe youtube si verificati-va arborele genealogic mai intai… s-ar putea ca ceea ce gasiti sa va socheze…

Lasati un comentariu