Cea mai adâncă peşteră din România se dechide pentru eco-turişti

• publicat la: 29 noiembrie 2010
Cea mai adâncă peşteră din România se dechide pentru eco-turişti

Peştera Tăuşoare, închisă până acum accesului public va putea fi vizitată, însă în condiţii stricte. Permisiunea de vizitare şi condiţiile sunt trecute în noul regulament al Peşterii Tăuşoare aprobat în urmă cu două zile prin ordin al ministrului Mediului.

Peştera Tăuşoare, inaccesibilă timp de 20 ani turiştilor poate fi în sfârşit vizitată. Ridicarea interdicţiei s-a făcut zilele trecute, odată cu aprobarea regulamentului sitului Peştera Tăuşoara, prin ordin al ministrului mediului, László Borbely. Condiţiile în care este permis accesul în cea mai adâncă peşteră din România rămân însă sever reglementate. Astfel pe lângă cercetători, în peşteră au acces şi eco-turiştii, însă cu toţii au nevoie de aprobarea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţia care are în custodie din acest an peştera, transmite Adevărul de Seară Bistriţa.

Sunt acceptaţi doar turiştii harnici

Dacă accesul cercetătorilor este limitat la două ture de câte 24 de ore pe lună, eco-turiştii sunt acceptaţi în grupuri de maxim 10 persoane şi au acces la un traseu strict reglementat de un kilometru lungime:

“Traseul de vizită are în jur de un kilometru , iar eco-turiştii nu se pot abate de la acesta. Echipele de eco-turişti sunt obligatoriu însoţite de un ghid pe tot acest parcurs”, explică Crin-Trandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare.

În plus, dacă tot intră în peştera, inaccesibilă atâta vreme, vizitatorii sunt puşi şi la treabă: “Trebuie să elimine urmele deşeurilor vegetale rezultate din putrezirea scărilor de  lemn folosite în trecut, a şlamului mineralizat şi a urmelor de vandalism de mediu”, prevede noul regulament vizat de Ministerul Mediului.

“Este mult de lucru pentru eco-turişti, de exemplu scările de lemn, sunt vechi din anii 50 de la descoperirea peşterii. Acestea sunt deteriorate şi trebuie înlocuite cu altele de aluminiu. Parţial am reuşit să le înlocuim noi cu echipe de voluntari”, explică custodele.

Noul Regulament, considerat un succes

Preot de profesie, custodele Crin-Trandafil Theodorescu are grijă de Peştera Tăuşoare din 2000. Speologul-preot este convins că noul regulament, pe care l-a iniţiat în colaborare cu alţi speologi este binevenit, şi va permite accesul, dar şi acţiunile de ecologizare pe o altă scară, într-o peşteră de clasă A, complet interzisă turismului până acum:

“Din păcate, activitatea, inclusiv cea de cercetarea fost serios limitată după ce a intrat în vigoare Legea sistematizării teritoriului din anii 90 şi majoritatea peşterilor din ţară au intrat sub auspiciile acesteia”, spune custodele de la Peştera Tăuşoare.

Peştera Tăuşoare este cea mai adâncă peşteră din România. Are 20 de kilometri de extindere a galeriilor, pe o diferenţă de nivel de 413, 5 m. Descoperită în 1955, a fost explorată intens până în 1990 şi o treime din ea nu este încă explorată. Peştera ascunde câteva rarităţi, printre care depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria Gipsului şi Bilele de Tăuşoare.

sursa  Click

Lasati un comentariu