Cine sunt vinovaţii pentru amenda uriaşă de la UE

• publicat la: 15 noiembrie 2010
Cine sunt vinovaţii pentru amenda uriaşă de la UE

Comisia Europeană a sancţionat România cu 10% din suma destinată subvenţiilor directe la hectar pentru 2007. Decizia de la Bruxelles vine după nereguli constatate la declararea suprafeţelor de teren agricol, dar şi din cauza plăţii întârziate a subvenţiilor.

Plăţile la hectar făcute cu întârziere şi uneori neconforme cu realitatea din teren au făcut ca, în urmă cu trei ani, România să fie pusă în situaţia de a pierde un sfert din finanţările de aproape 440 de milioane de euro aferente anului 2007. Cu toate acestea, autorităţile locale au obţinut amânarea activării clauzei de salvgardare, cu promisiunea că sistemul de plăţi va fi pus la punct.

„În urma progreselor făcute în îmbunătăţirea mecanismelor de control realizate în ultima parte a anului 2007, România a evitat activarea clauzei de salvgardare de către Comisia Europeană (care ar fi presupus o penalizare financiară de 25% din fondurile pentru agricultură) şi a obţinut în 2008 aplicarea procedurii normale de corecţie financiară folosită în cazul tuturor statelor membre UE”, arată Roger Waite, purtător de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. În 2010 însă, România a fost penalizată cu 10% din cele aproape 420 de milioane de euro alocate achitării subvenţiilor pe hectar pentru deficienţele sistemului de plăţi.

România nu este singura ţară aflată în această situaţie. Şi Bulgaria a fost penalizată, cu 20 de milioane de euro, pentru plăţi neconforme la hectar, iar Grecia cu 210 milioane de euro – cea mai mare amendă primită. De altfel, România are ca termen finele lui 2010 pentru remedierea completă a sistemului de plăţi la hectar pus în practică prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Însă cum niciun termen nu este respectat de autorităţile locale, nici sistemul APIA nu va fi complet funcţional la finele anului. O recunoaşte actualul director general al APIA, Florin Faur, care spune că acesta „este realizat în proporţie de peste 90%, cu finalizare până la data de 10 februarie 2011″.

Gherghelaş acuză „ingerinţe politice”

Cererile de plată disputate şi acum şi penalizate au fost depuse de beneficiari până în mai 2007, apoi verificate de autorităţile naţionale, iar plăţile au fost realizate abia între 1 decembrie 2007 şi 30 iunie 2008. Concret, banii de la Uniune au venit, însă s-au pierdut în „încâlcitul” Sistem Integrat de Administrare şi Control (IACS) a APIA prin care trebuiau atribuite plăţile pe hectar (prin LPIS – sistemul de identificare al parcelelor pe bază de ortoplanuri – şi prin GIS – sistemul de informaţii geografice). Astfel, doar din cauza deficienţelor sistemului, dar şi a greşelilor din cererile fermierilor, România este sancţionată la nivelul anului 2007 cu suma de 37,73 milioane de euro, spun cei de la Agenţia de Plăţi.

Sistemul de plăţi a fost creat în mandatul lui Gheorghe Flutur

Directorul APIA din perioada octombrie 2007 – ianuarie 2009, Dan Gherghelaş, spune că existau şi diferenţe între ceea ce declarau fermierii şi realitatea din teren. „Există hectare întregi pe care fermierii iau bani pe suprafaţă, fără ca însă să-i dea măcar o coasă, e posibil ca inspectorul să vadă terenul, să zică dom’le lasă-l aşa că nu mai vine supracontrolul şi, uite-aşa, ajungem iar la penalităţi”, spune Gherghelaş. Întrebat cine crede că este vinovat pentru plăţile incorecte şi de ce nu i-a destituit pe funcţionarii care nu-şi făceau datoria, fostul oficial al APIA spune că sistemul moştenit era încă nefuncţional şi ingerinţele politice nu au făcut decât să amâne punerea la punct a acestuia în anii următori, după ce el nu a mai fost director. Spusele acestuia contrastează, însă, cu declaraţiile celor de la SIVECO, firma care a implementat sistemul IACS într-un an şi jumătate, şi care susţinea într-un comunicat de la acea vreme că „în România, complexitatea sistemului  IT şi durata de implementare pot fi considerate un adevărat record, comparativ cu ceea ce s-a realizat în alte state din Europa”.

În acelaşi timp, Gheorghe Flutur, ministru al Agriculturii în mandatul 2004-2006 (perioadă în care a fost realizat sistemul de plăţi), nu consideră că este vinovat şi spune că „degeaba căutăm vinovaţii până la Gheorghiu-Dej, important este doar faptul că în perioada în care am fost la conducerea instituţiei am reuşit să elimin toate «steguleţele» din agricultură înainte de integrare”. În schimb, Decebal Traian Remeş, ministrul din perioada aprilie-octombrie 2007 (exact intervalul în care au fost depuse cererile pentru plata pe hectar şi s-a efectuat şi verificarea), nu a răspuns solicitărilor „Adevărul” de a clarifica lucrurile până la închiderea ediţiei. Următorul ministru din intervalul 2007-2008, în prezent Comisar European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, este şi cel care a semnat cu cei de la Comisia Europeană planul de remediare a deficienţelor sistemului APIA, plan care ar fi trebuit să fie gata până la finele anului.

sursa  Adevărul

Lasati un comentariu