Cum să previi bătăturile

• publicat la: 6 noiembrie 2010
Cum să previi bătăturile

Dacă ai avut bătături şi ai scăpat cu greu de ele, inseamnă că vrei să ştii cum le poţi preveni pentru a evita să treci incă o dată prin acele chinuri. Bătăturile nu sunt doar neplăcute ca aspect, dar sunt foarte dureroase şi extrem de incomode. Totuşi, dacă urmezi câteva sfaturi simple şi la indemână, bătăturile nu vor mai fi o problemă pentru tine.
Iată câteva modalităţi simple prin care poţi preveni bătăturile.

Poartă pantofi comozi

Un studiu recent a demonstrat faptul că persoanele care incalţă pantofi strâmţi, cu un număr mai mic sau cu toc inalt sunt predispuse apariţiei de bătături. Pantofii strâmţi, lipsa ventilării şi imposibilitatea pielii piciorului să respire duc de cele mai multe ori la existenţa micozelor, a vânătăilor şi inevitabil a   bătăturilor.
Incearcă să porţi doar pantofi lejeri, cu tocul de cel mult 4 cm şi este foarte important ca aceştia să fie mărimea potrivită.

Igiena pantofilor

Este recomandat să nu porţi aceeaşi pereche de pantofi mai multe zile la rând, ci să ii schimbi. De asemenea, este indicat să cureţi periodic incălţările, să le speli cu detergent şi acolo unde se poate chiar cu alcool medicinal sau oţet. De exemplu, tălpile interioare ale sandalelor sau ale pantofilor trebuie curăţate zilnic cu un tampon de vată inmuiat in spirt sau oţet. Acest obicei nu doar va dezinfecta partea care este in contact cu talpa ta cel puţin 8 ore pe zi, dar va indepărta şi eventualele mirosuri neplăcute.

Igiena zilnică a picioarelor

Este mai mult decât evident că trebuie să ai o igienă zilnică a picioarelor, insă dacă eşti predispus apariţiei de bătături, este recomandat să faci câteva lucruri in plus. După ce speli bine picioarele cu apă şi săpun, pune doi litri de apă intr-un lighean, adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu şi 5 picături de ulei esenţial de eucalip şi inmoaie-ţi picioarele in această soluţie pentru 10 minute.
In urma acestui procedeu, picioarele tale vor rămâne perfect curate, dezinfectate şi parfumate.

Şosete de bumbac

Incălţările sport sunt un subiect delicat pentru că acestea nu dau piciorului aceeaşi libertate ca o pereche de sandale. Adidaşii implică purtarea unor şosete care trebuie să fie neapărat din bumbac 100%. Altfel, dacă porţi şosete din materiale sintetice, este foarte probabil ca pielea picioarelor tale să dezvolte diverse micoze şi bătături.

Evită să mergi desculţ

Chiar dacă mersul desculţ iţi aminteşte poate de perioada copilăriei, din păcate acest lucru nu mai este unul tocmai sănătos pentru pielea picioarelor tale. Mai mult decât atât, incearcă să porţi papuci chiar şi atunci când mergi la ştrand sau piscină pentru că altfel poţi contacta micoze care duc la dezvoltarea  bătăturilor dureroase.

sursa  Sanatate.acasa.ro

Lasati un comentariu