De ce se măreşte taxa auto în 2011

• publicat la: 19 noiembrie 2010
De ce se măreşte taxa auto în 2011

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Suceava, că taxa auto va fi mărită întrucât autorităţile încurajează schimbarea parcului de maşini cu maşini noi, şi nu cu maşini second hand, mai vechi de zece ani.

„Vom mări taxa auto pentru că nu ne permitem să casăm 180.000 de maşini şi să aducem maşini second hand”, a spus Borbely într-o conferinţă de presă.
El a arătat că, potrivit datelor deţinute de Ministerul Mediului, din cele 120.000 de maşini second hand care s-au adus anul acesta în România aproape 50 la sută sunt maşini mai vechi de zece ani.

„Nu se poate. Cine îşi permite să aducă o maşină care deja poluează mai mult, să plătească o taxă suplimentară pentru că poluatorul plăteşte”, a afirmat Borbely.

El a arătat că România are o producţie autohtonă de maşini accesibile, atât la Dacia, cât şi la Ford, care va porni cu mai multe tipuri de maşini şi că mai sunt numeroşi dealeri de autovehicule.

„Sprijinim cumpărarea de maşini noi. De la 1 ianuarie toate maşinile vor fi fabricate Euro 5”, a spus ministrul.

Proprietarii de maşini ar putea plăti în 2011 o taxă de poluare cuprinsă între 32.000 de euro pentru înmatricularea unei maşini non-Euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani şi 91 de euro pentru un autoturism nou Euro 5, cu motor de 1,1 litri, scutit în prezent de la taxare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 ar urma să fie de 32.000 de euro şi ar putea fi plătită pentru înmatricularea unei maşini cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

sursa  www.capital.ro

Lasati un comentariu