Donezi sânge, salvezi o viaţă

• publicat la: 3 noiembrie 2010
Donezi sânge, salvezi o viaţă

Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare va fi din nou prezent la Carei in data de 11 noiembrie 2010 pentru recoltări de sânge de la voluntari.

Potrivit celor declarate de dr Doina Crişan, directorul Centrului, sunt aşteptaţi in special voluntarii care au grupa de  sânge AB IV pozitiv şi A II pozitiv, acestea fiind grupele cele mai solicitate  la momentul actual.

Cei care vin să doneze sânge trebuie să fie sănătoşi, să aibă vârsta de 18 ani  împliniţi, să nu fi avut antecedente de hepatită, tuberculoză, sifilis, boli neuropsihice, diabet insulină dependent, să aibă o greutate de minim 55 kg la femei, 60 kg la bărbaţi, o tensiune arterială de minim 110/70 mm Hg şi o hemoglobină de minim 13 gr/dl la femei şi 13,5 gr/dl la bărbaţi.

Inainte de donare se recomandă să vă odihniţi bine noaptea . Deasemenea, mâncaţi doar ceva uşor  şi consumaţi mai multe lichide pentru a inlocui volumul pe care il veţi dona. Evitaţi insă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeina. Consumaţi alimente bogate in fier – carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale imbogăţite cu fier, stafide sau prune. În schimbul sângelui donat, cetăţenii primesc 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, o serie de analize gratuite şi o consultaţie medicală.

În fiecare a doua zi de joi din lună se   fac recoltări  de sânge  la Policlinica din  Carei.  Numărul de ordine se ia de la fişier, maxim 100 de persoane vor putea dona în ziua respectivă.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu