Feng shui in bucătărie: 10 secrete pentru armonie şi prosperitate

• publicat la: 18 noiembrie 2010
Feng shui in bucătărie: 10 secrete pentru armonie şi prosperitate

Principiile Feng Shui se invârt in jurul celor cinci elemente apă, lemn, pământ, foc şi metal, care, poziţionate corect şi combinate intre ele, pot crea diferite câmpuri energetice. Există combinaţii pozitive şi creative, insă pot exista şi unele situaţii in care aceste elemente intră in conflict. Feminis.ro iti prezintă câteva secrete Feng Shui care să te ajute să păstrezi energiile pozitive in casa ta.

Ceea ce trebuie ştiut incă de la inceput este că orice sfat şi recomandare in materie de Feng Shui poate fi diferit de la locuinţă la locuinţă şi de la o persoană la alta, in funcţie de şcoala de Feng Shui pe care expertul pe care il consulţi o reprezintă, insă, există câteva principii de bază, de care ar fi bine să ţineti cont atunci când vă amenajaţi bucătăria şi asupra cărora, cei mai mulţi dintre experţii Feng Shui s-au pus de acord.

1. Forme regulate, cu colţuri rotunjite!

Sunt de preferat formele regulate, cu colţuri rotunjite, deoarece cele neregulate favorizează crearea unor puncte moarte, care obstrucţionează parcursul energiei chi. La fel, şi un mobilier mult prea incărcat poate reprezenta un obstacol in calea circulaţiei libere a energiilor pozitive.

2. Bucataria, in partea din spate a casei!

De cele mai multe ori nu suntem in măsură să alegem unde se află poziţionată bucătăria in raport cu restul casei, insă, dacă urmează să vă construiţi o casă , sau faceţi o renovare generală, ar fi bine ca spaţiul alocat bucătăriei să se afle in partea din spate a casei, sau cel puţin in spatele axului central al casei. In orice caz, este indicat să nu vezi imediat ce intri intr-o casă bucătăria.

Dacă bucătăria este la intrare nu trebuie să intraţi in panică, sunt destule soluţii care să  vă ajute. Folosiţi acest prilej pentru a fi creativi. Incercaţi să agăţaţi o perdeluţă sau mărgele la uşa bucătăriei. O altă ideea ar fi să montaţi o uşă de interior Louvered (realizataădin lamele de lemn) sau folositi un ornament sau un obiect de decor care să atragă privirea către camera aflată imediat lângă bucătărie.

3. Plita, maşina de gătit sau aragazul reprezintă inima bucătăriei

In filosofia chineză veche, bucătăria este centrul unei vieţi de succes. Plita, maşina de gătit sau aragazul reprezintă inima bucătăriei. Insula de gătit (cooking island nr.) a devenit un trend popular in designul modern pornind chiar de la acest principiu Feng Shui. Potrivit acestui concept aragazul este poziţionat in centrul incăperii, permiţând persoanei care găteşte să vadă intreaga cameră şi uşa de intrare in incăpere.

Plasarea corectă a acestui element duce la noroc, prosperitate şi armonie in familie. El trebuie poziţionat astfel incât persoana care găteşte să poata  avea o privire de ansamblu asupra bucătăriei, şi mai ales, să poată vedea uşa, fără a se intoarce in timpul gătitului.

Bucătăriile moderne au de cele mai multe ori plita sau aragazul lângă perete, motiv pentru care, consultanţii Feng Shui recomandă soluţii simple, precum folosirea unor materiale reflectorizante, precum aluminiu sau oglinzi pentru decorarea acestuia. Suprafaţa reflectorizanta poate fi de orice dimensiune, insă cu cât este mai mare cu atât puterea acesteia va creşte.

4. Separă elementele de foc de cele de apă

Este important să se păstreze spaţiu intre elementele majore din aceeaşi categorie cum sunt elemente de foc reprezentate de aragaz şi cuptor, faţă de elementele de apă- frigiderul, maşina de spălat vase şi chiuveta. Acestea pot fi separate de un obiect din lemn, o instalaţie sau o pictură.

5. Nu puneţi aragazul intre frigider şi chiuvetă

Poziţionarea aragazului intre frigider şi chiuveta ar putea duce la emoţii negative potrivit specialiştilor. Cel mai bine este ca elementele din aceeaşi categorie să fie poziţionate unul lângă celălat.

6. Aragazul, departe de fereastră

In cele mai multe modele Feng Shui fereastra reprezintă simbolul pentru chi pozitiv, care conduce la fericire şi armonie in familie. Plasarea aragazului in dreptul ferestrei poate reprezenta o scenă interesantă pentru cel care găteşte insă nu este de bun augur potrivit principiilor acestei filozofii.

Un astfel de aranjament poate perminte ca energia chi să scape pe fereastră, luând cu ea şi perspectivele familiei de bogăţie şi fericire. O soluţie de amenajare in acest caz ar putea fi o oglindă panou reflectorizantă, care să reflecte uşa şi să păstreze in locuinţă energia pozitivă.

7. Nu ţine cuţitele şi foarfecele la vedere

Cutitele şi foarfecele nu trebuie ţinute la vedere. Acestea pot crea situaţii conflictuale şi de anxietate. Cel mai bine este să ţineti cutitele intr-un suport special, din lemn, astfel incât lama acestora să nu se vadă. De asemenea, foarfecele ar trebui ţinute intr-un sertar.

8. Păstrează mâncarea proaspătă la vedere

Astfel, toti cei ce intră in bucătărie ştiu că acesta este un spaţiu hrănitor, care iti furnizează energia. Un bol sau un coş cu fructe şi legume proaspete ajută extrem de mult la obţinerea unei stări de bine din punct de vedere emotional, chiar şi prin simpla contemplare.

9. Nu folosiţi lumini florescente

In orice camere, lumina florescentă este simbolul unei sănătăţi şubrede, afectează nervii şi sistemul nervos, poate cauza hipertensiune, dureri de cap şi oboseli oculare. Cu toate acestea, ea serveşte unui scop, deoarece oferă lumina puternică la costuri reduse. Dacă decideţi că aveţi nevoie de lumini fluorescente in bucătărie, este de preferat utilizarea becurilor cu spectru complet. Cele mai potrivite sunt insă lămpile.

10. Cât mai puţine metale!

Un alt principiu Feng Shui este reducerea folosirii metalelor, atât in ceea ce priveşte suprafeţele cât şi atunci când este vorba de vasele in care sunt depozitate alimentele.

Lasati un comentariu