FMI pleacă fără bugetul pe 2011 aprobat, tranşa se amână pentru ianuarie

• publicat la: 3 noiembrie 2010
FMI pleacă fără bugetul pe 2011 aprobat, tranşa se amână pentru ianuarie

Guvernul nu a convins FMI să accepte reduceri de impozite la anul, nici să relaxeze deficitul bugetar, dar şi-a luat noi angajamente de reformă. Totuşi, FMI nu a fost critic în mesajul de ieri, ci a enumerat condiţii.

România va trece sărbătorile de iarnă fără următoarea tranşă de la FMI de 900 mil. euro care nu va veni mai devreme de luna ianuarie din cauză că Guvernul a primit noi teme pe  care trebuie să le îndeplinească până atunci.

Proiectul de buget pe 2011 – principala miză a rundei de negocieri cu FMI care tocmai s-a încheiat, nu a fost finalizat, Guvernul urmând să discute în continuare cu sindicatele pe tema salariului minim.

De asemenea, declaraţiile de ieri ale lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, arată că autorităţile nu au reuşit să impună decizia de reducere a contri­bu­ţiilor sociale şi/sau a cotei unice începând de la 1 ia­nua­rie, aşa cum ar fi dorit coaliţia de guvernământ.

„Modificările constante în structura de taxe nu sunt productive şi recomandăm puternic autorită­ţi­lor să menţină stabilitatea, mai ales după ce au fost adoptate măsuri foarte dure”, a spus Franks. El nu a vrut să spună care au fost soluţiile discutate du­minică seară cu preşedintele Traian Băsescu, însă premierul Emil Boc a declarat că şeful statului a fost „de mare ajutor” pentru un acord corect pe mai departe. Ambele părţi au lăsat să se înţeleagă că negocierile au fost dure, chiar dacă la Cotroceni atomosfera de început a discu­ţiilor se arăta foarte veselă.
Franks nu a vrut să dea detalii nici în privinţa noilor precondiţii asumate de autorităţi în vederea eliberării unei noi tranşe de bani, Fondul referin­du-se la modul general la reforme-cheie care in­clud aprobarea unei noi etape din legea salarizării uni­ce şi intrarea în funcţiune a legii pensiilor des­pre care se discută de peste un an. Guvernul a pro­mis din nou că va plăti datoriile către companii, astfel încât să fie eliminate în cea mai mare parte pâ­nă la sfârşitul anului. FMI s-a arătat îngrijorat de pier­derile companiilor de stat, cerând chiar lichi­darea celor care nu pot fi rentabilizate sau priva­ti­zate, teză care revine în pofida persistenţei crizei.

De asemenea, Fondul a respins ideile de rela­xa­re a ţintei de deficit de 4,4% din PIB stabilită pen­tru 2011, însă atât timp cât proiectul de buget nu este definitivat ar mai putea fi încercate unele variante de recalibrare a veniturilor şi cheltuielilor, mai ales că Traian Băsescu a spus că Guvernul ar fi des­co­perit nişte soluţii noi.

sursa Zf.ro

Lasati un comentariu