Ministerul Agriculturii: Qatar vrea pământ în România

• publicat la: 9 noiembrie 2010
Ministerul Agriculturii: Qatar vrea pământ în România

Reprezentanţii Emiratului Qatar au discutat cu oficialii Ministerului Agriculturii despre posibilitatea de a cumpăra sau arenda aproximativ 200 de hectare de teren agricol.

Supuşii şeicului Hamad bin Khalifa Al Thani au sosit la Bucureşti în urmă cu circa o lună şi au cerut oficialilor români informaţii despre ce culturi se pot înfiinţa în România, care ar fi cele mai bune zone de cultură a cerealelor şi cum pot dobândi dreptul de a utiliza terenurile agricole.

”Nu îi interesează o zonă anume. Vor să cultive cereale. deocamdată, le-am oferit o descriere cu caracter general. Nu am discutat încă despre costuri”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agricultuii (MADR).
Statul arab caută să încheie parteneriate cu state dispuse să exporte către Qatar cel mult 40% din propria producţie agricolă. Autorităţile locale speră ca procentul să fie mai mare în cazul României.

”Măcar să vină ei să ne dea bani, că avem ce produce”, ne-a dat asigurări Adrian Rădulescu.

Din păcate, suprafeţele agricole sunt extrem de fărâmiţate, iar legislaţia cam stufoasă, astfel că cea mai bună soluţie pentru solii din Emirate ar fi arendarea terenurilor în cauză, a adăugat Rădulescu.

Anul acesta, emiratul Qatar va investi între 500 şi 700 de milioane de dolari, pentru finanţarea proiectelor agricole.

sursa  evz.ro

Lasati un comentariu