Prăbuşirea „ajutoarelor“ de la căpşunari

• publicat la: 16 noiembrie 2010
Prăbuşirea „ajutoarelor“ de la căpşunari

S-a prăbuşit pur şi simplu suma totală a valutei pe care cele aproape 3 milioane de români aflaţi la muncă peste hotare o trimit în ţară. Dramatica prăbuşirea s-a produs de la 9,3 miliarde de dolari în 2008 la 4,5 miliarde de dolari în 2010, după ce în 2009 era de 4,9 miliarde de dolari. Cauzele ? Fie că românii nu mai au încredere să trimită bani în sinistrele condiţii actuale din România. Fie ai noştri conaţionaţinali câştigă acum mai puţin de la străinii pentru care trudesc din greu.

Cei mai mulţi români care ajută economia României prin valuta pe care o trimit acasă sunt în Spania şi în Italia. Cifrele provin din date oferite de Banca Mondială.

Conform acestor date, fiecare român care munceşte “afară” trimite acasă anual, o medie de aproximativ 1700 de dolari. Mai mult decat un bulgar sau un albanez, dar mai putin decat cehii. Spre deosebire de noi, un ungur din străinătate trimite acasă aproape 5.500 de dolari anual, iar un ceh aproximativ 3000 dolari pe an.

Pe de altă parte, străinii care muncesc în România au trimis şi ei spre casele lor mai puţini bani. Dacă în 2008 trimiteau aproape 600 de milioane de dolari, în 2009, ei nu mai aveau de unde să trimită decât extrem de puţin peste 300 milioande de dolari. Prin cei aflaţi în această situaţie se află cetăţeni, moldoveni, ucraineni, sirieni sau unguri.

sursa   www.cotidianul.ro

comentarii

de cititor la 28 noiembrie 2010 - 20:25

Imi e atat de antipatica expresia capsunari!sincer,stiu ca nu ati inventat-o dvs dar imi displace total sa aud acest apelativ adresat unui roman care munceste din greu in strainatate,rabda umilinta si e departe de familie;nu doar la cules de capsuni sunt plecati romanii in strainatate,capsunele sunt fructe de sezon,iarna probabil ca se angajeaza si altundeva;oricum mi se pare josnic sa ne autocaracterizam asa!ar trebui sa fim mandrii de cei care au plecat sa munceasca pentru un ban cinstit in strainatate!

Lasati un comentariu