Reabilitarea cimitirului rusesc din Carei

• publicat la: 22 noiembrie 2010
Reabilitarea cimitirului rusesc din Carei

La capătul aleii principale a cimitrului Rozalia din Carei se află cimitirul  soldaţilor ruşi decedaţi in cel de-al doilea război mondial.

Ambasada Rusiei din România  derulează un program de reabilitare a  cimtirelor ruseşti din partea de nord a ţării, mai precis a celor  aflate in Carei,Satu Mare şi Oradea. Aflat intr-o stare avansată de degradare, cimitirul este in prezent supus lucrărilor de renovare.

Cimitirul rusesc cuprinde  16 pietre funerare, două gropi comune şi un mormânt transferat din parcul Kosuth după Revoluţia din 1989.

Societatea care  realizează  aceste lucrări este SC Nord Construcţii SA, reprezentată de dl .ing.Bichiş Gheorghe  şi care a specificat pentru Buletin de Carei că “ se va imbrăca in marmură obeliscul ,se vor reface integral pietrele funerare  cu inscrisuri pe plăci de marmură , se vor reface aleile şi imprejmuirea.Costurile lucrărilor se ridică la 10-12.000 euro şi sunt suportate de Ambasada Rusă din România care, periodic , trimite un reprezentant ce verifică stadiul şi calitatea lucrărilor.”

Deşi au existat  mici altercaţii in ce priveşte amplasamentul  acestui cimitir  in perioada imediat următoare, reprezentanţii parohiei romano-catolice şi cei ai ambasadei ruse au ajuns la o inţelegere , aşa că soldaţii ruşi decedaţi în 1944 îşi vor continua somnul de veci  în cimitirul Rozalia.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu