Cărţi controversate care au schimbat lumea!

• publicat la: 4 decembrie 2010
Cărţi controversate care au schimbat lumea!

Este incredibilă antiteza dintre acest obiect ce pare atât de inofensiv şi impactul uriaş pe care il poate avea asupra unei lumi intregi. O simplă carte poate să ducă la o explozie gigantică in minţile şi sufletele a milioane de bărbaţi şi femei, rânduri inşiruite pe o coală albă au adus şi aduc mii de informaţii vitale pentru civilizaţia noastră. Cunoaştem detalii esenţiale despre istoria noastră, cauzele şi efectele unor revoluţii şi războaie puternice, dar şi energia inspiraţională pe care ne-o aduce pacea, numai datorită cărţilor.

Incă din anul 5000 i.e.n., când alfabetul era deja inventat, egiptenii lăsau in urmă scrieri pe bucăţi de piatră, apoi au inventat papirusul şi tăbliţele de ceară. In secolul 8 chinezii decoperă hârtia, iar arabii sunt primii care scot la rampă ideea de carte. In prezent se estimează că in lume există aproximativ 130 de milioane de cărţi unice.

Percepţia noastră a fost modelată de cărţi, magazia noastră de informaţii s-a imbogăţit, simţurile noastre au fost gâdilate, gusturile rafinate, am fost alertaţi, mişcaţi, consolaţi, inspiraţi, intristaţi. Cărţile ne pot schimba ca indivizi, ne pot influenţa deciziile, iar cărţile enumerate mai jos sunt cele care au avut un impact covârşitor in istoria omenirii, cele care au construit noi ideologii, şi au influenţat un mapamond intreg.

Tu ai citit vreuna dintre aceste cărţi? Te-au influenţat in vreun mod?

MALLEUS MALEFICARUM
Autori: Heinrich Kramer si Jacob Sprenger
Anul apariţiei: 1486
Este cartea care a declanşat vânătoarea de vrăjitoare in Europa Evului Mediu, când mii de oameni nevinovaţi au murit timp de decenii intregi, torturaţi şi arşi pe rug de Inchiziţie.

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN
Autor: Mark Twain
Anul apariţiei: 1884
Când a apărut cartea, Huck era băieţelul care lupta impotriva rasismului, insă autorul folosea de câteva sute de ori un cuvânt care acum este interzis: „nigger”. Cartea este interzisă in prezent in multe din şcolile americane din acest motiv.

DE VEGHE IN LANUL DE SECARĂ
Autor: J.D. Salinger
Anul apariţiei: 1951
A promovat şi promovează libertatea adolescenţilor, fiind prima carte dedicată lor, insă are un limbaj atât de vulgar şi este atât de plină de scene de sex, alcool şi fumat incât şi in prezent muţti părinţi se luptă ca să fie scoasă din programa şcolară.

PRINCIPELE
Autor: Niccolo Machiavelli
Anul apariţiei: 1532
Este cartea care a dat naştere celor mai mari tirani, fiind, de fapt, o filosofie a răului, care, crede el, este mai benefic omenirii decât binele. Stalin avea această carte pe noptieră.

CORANUL
Musulmanii consideră această carte ca fiind cuvântul divin al Domnului, spus de arhanghelul Gabriel lui Mohamed, in jurul anului 610. Cartea este pacifistă, şi pledează pentru toleranţă. Insă ea este interpretată de terorişti şi a dus la multe acte de violenţă.

BIBLIA

Nicio carte nu a fost tradusă in mai multe limbi şi interpretată mai des decât Biblia. Indiferent de religie, oricine are ceva de spus in privinţa ei, ea este cartea care impune reguli de moralitate şi tot despre ea se spune că a dus la cele două războaie mondiale.

LUPTA MEA / MEIN KAMPF
Autor:
Adolf Hitler
Anul apariţiei: 1925
Este cartea prin care Hitler a imprăştiat doctrina sa anti-semitică, prin care a influenţat milioane de oameni, a dus la cel de-al Doilea Război Mondial şi a ucis alte milioane de oameni nevinovaţi.

AVUŢIA NAŢIUNILOR
Autor: Adam Smith
Anul aparţtiei: 1776
Este cartea care a pus bazele economiei moderne, a pieţei libere şi a competiţiei. Adam Smith pledează pentru piaţa liberă ca fiind mult mai benefică pentru societate şi mult mai productivă. Lucru demonstrat de prezent.

UN STUDIU IN ROSU
Autor:
Arthur Conan Doyle
Anul apariţiei: 1887
Primul roman Sherlock Holmes este şi cel care a dat naştere romanului poliţist. Cu acest roman se poate spune că Doyle a schimbat faţa literaturii dar şi a entertainmentului.

PRINCIPIA MATHEMATICA
Autor: Isaac Newton
Anul apariţiei: 1687
Principiul lui Newton scris in această carte este fundaţia matematicii şi fizicii moderne, conţinând legile mişcării, ale mecanicii clasice, ale gravitaţiei şi mişcării planetelor. Este văzută ca fiind una dintre cele mai importante lucrări ştiinţifice scrise vreodată.

INTERPRETAREA VISELOR
Autor:
Sigmund Freud
Anul aparitiei: 1913
Este cartea care a schimbat modul in care oamenii văd subconştientul, cartea prin care Freud a explicat că subconştientul reţine mai multe decât mintea conştientă poate să reţină, detalii care apar in vise.

CANONUL MEDICINEI
Autor:
Avicenna
Anul aparitiei: 1025
Manuscrisul a adus laolaltă cunoştinţele şi teoriile grecilor antici, ale medicinei indiene şi le-a combinat cu cele ale secolului 11. Este fundamentul ştiinţei medicale moderne.

AMANTUL DOAMNEI CHATTERLEY
Autor:
D H Lawrence
Anul apariţiei: 1928
A spart tiparele cenzurii literare, cu scene de sex explicite şi cuvinte vulgare, fiind romanul care a reuşit intr-un final să suprime cenzura. Este, de asemenea, precursorul romanelor de dragoste moderne.

GEOGRAFIA
Autor: Ptolemeu
Anul apariţiei: 1535
Ptolemeu a pus bazele principiilor geografice şi ale standardelor practice ale acestei ştiinţe. Este o compilaţie a tuturor cunoştinţelor de la acea vreme, oferind intrucţiuni vitale pentru desenarea hărţilor.

THE BELL CURVE
Autori: Richard J. Herrnstein şi Charles Murray
Anul apariţiei: 1994
Este una dintre cele mai controversate cărţi contemporane, care spune că inteligenţa este cea care diferenţiează clasele sociale, şi nu factorii socio-economici. Criticii spun că promovează rasismul ştiinţific, şi multe doctrine şocante.

DREPTURI ALE OMULUI
Autor:
Thomas Paine
Anul apariţiei: 1791
Iată cartea care spune că singurul scop al unui guvern este de a proteja drepturile de netăgăduit ale fiecărui om, cartea care a dus la Revoluţia Franceză şi care a inspirat procesul democratic.

DESPRE ORGINEA SPECIILOR
Autor: Charles Darwin
Anul apariţiei: 1859
Este una dintre cele mai cunoscute cărţi de ştiinţă, prima dintre cărţi care aduce o abordare ştiinţifică asupra modului de apariţie a vieţii umane, prin evoluţia speciilor.

AL DOILEA SEX
Autor: Simone de Beauvoir
Anul aparitiei: 1949
Simone de Beauvoir a scris cartea care a fost ca o torţă aprinsă aruncată in găleata cu benzină a feminismului. Ea spune că de-a lungul istoriei femeile au fost tratate ca al doilea sex, ca o aberaţie de la „normalul” sex masculin.

sursa divahair.ro

Lasati un comentariu